Харківські пенсіонери опановують комп’ютери та пробують себе в нових професіях

Юлія Гуш  |  Четвер, 29 серпня 2019, 17:19
В місті проходять безкоштовні курси, де люди за 40 покращують свої навички володіння комп’ютером.
Харківські пенсіонери опановують комп’ютери та пробують себе в нових професіях

Освітній центр діє на базі Музейно-освітнього комплексу програмного забезпечення та комп’ютерів. Тут навчаються харків’ян старше 40 років, левова частина з яких – пенсіонери. Найстаршій випускниці курсів, наприклад, вже виповнилось 90 років. Серед них є багато внутрішніх переселенців. Також отримують нові знання медичні працівники, які у зв’язку з реформою повинні покращити свої навички у володінні комп’ютером.  

«Я переселенка з Луганська, – розповіла адміністраторка курсу базової комп’ютерної грамотності Зоя Жаровна, – коли ми приїхали до Харкова, то всі знайшли роботу. А я, будучи в передпенсійному віці, залишилась без роботи. Мені було нудно і донька влаштувала на ці курси. Я думала: що вони можуть дати, адже я з 95-го року працювала за комп’ютером. Коли я прийшла на курси, в мене були залишки контузії, в мене не працювала права рука. А думала, як я буду навчатися... Ви знаєте, мене вразило трепетне ставлення на цих курсах. Вони не просто допомогли мені влитися в колектив, знайти нових знайомих, друзів, вони допомогли почати заробляти. Я почала заробляти копірайтом в 60 років. Потім мене навчили, як правильно робити презентації для благодійних фондів. І я почала заробляти доларами». 

Тепер пані Зоя працює на цих курсах. Вона розповіла, що з них випустили вже 717 осіб. При чому, під час навчання студенти отримують додаткову мотивацію – якщо вони добре складуть тести, то матимуть змогу навчатися на спецкурсах. Це копірайтинг, СММ, створення сайтів, англійська мова, вивчення смартфонів.... Вона зазначила, що 26,8% студентів активно застосовують отримані знання на роботі. Також вони отримують адреси бірж, де можна працевлаштуватися. 

«Просто так ми сертифікати не видаємо, – наголосила Зоя Жаровна, – курсів безкоштовних багато, але ми даємо знання. Бо у нас обов’язкове виконання домашнього завдання. Його можуть виконувати не всі. Я приходжу і кажу: «Так, хто не виконав домашнє завдання? Давайте телефони дітей, онуків, нехай поставлять вас в кут!».

Щодо самого музею, то він працює в гуртожитку НТУ «ХПІ» «Гугант». На сьогоднішній день музей вміщує в собі близько 600 експонатів. Це комп’ютери, ігрові приставки, носії інформації та різного роду гаджети. Деякі експонати датуються ХІХ сторіччям. Чимала їх частина все ще знаходиться в робочому стані. 

«Музей має бути натхненням для людей будь-якого віку щодо сучасного працевлаштування та освіти, – розповів засновник музею  Антон Турбніков, – експонати, історія, бізнес, технології – все це дуже цікаво, все це дуже важливо для людей, які хочуть цьому навчитись та це зрозуміти. Тут ми можемо побачити макбуки різних років, ігрові приставки, смартфони, ми можемо почути дуже цікаві історії про програмне забезпечення. 

Він розповів, що ці експонати були здебільш куплені на eBay, через форуми та аукціони. Зазвичай  продажом займалися люди, які мають застарілу техніку, яку не хочуть викидати. А Турбніков її скуповував щоб, за його словами показати людям цю історію. 

«Мій улюблений експонат – Silicon Graphics Indigo, – зазначив Турбніков, – це те, з чого прийшов сучасний кінематограф, Голівуд, ефекти, «Парк Юрського періоду», другий «Термінатор», Йода. Це круто».

За його словами, музей буде цікавий широкій аудиторії – починаючи від дітей молодшого шкільного віку та закінчуючи найстаршими. Він переконаний, що всім потрібно отримувати нові знання та долучатися до сучасних технологій. Бо від цього залежить комунікація з іншими людьми, спілкування та пошук натхнення. Словом, це просто необхідність для сучасної людини. 

comments powered by HyperComments