120 імен в кремлівських капканах: харків’янам нагадали про долі політв’язнів (ФОТО)

Юлія Гуш  |  Вівторок, 3 вересня 2019, 16:15
На площі Конституції триває акція «В’язні Кремля», організована кількома правозахисними організаціями.
120 імен в кремлівських капканах: харків’янам нагадали про долі політв’язнів (ФОТО)

В межах цієї акції на площі розгорнули 120 металевих капканів, доповнених бирками «Зроблено в Кремлі». Вони мають нагадати про долі політв’язнів та українських моряків, які зараз поневіряються в російських в’язницях та СІЗО. В акції беруть участь колишні політв’язні, їх родичі, активісти. Подібні заходи мають пройти в десяти містах України. 

«Мета нашої акції – донести громадськості та ЗМІ те, що наша країна бореться, що ми боремося за людей, які зараз знаходяться за ґратами по сфабрикованим Кремлем справам, – розповіла Олена Лисенко, дослідниця Кримської правозахисної групи, – в основному люди знаходяться або в Росії, в тюрмах та місцях позбавлення волі, або в Криму, в ув’язненні. За даними українських правозахисних організацій, ми на сьогоднішній день нарахували 86 людей які, фактично, по сфабрикованим справам зараз знаходяться в тюрмах. Плюс ще 24 українські моряки, які були захоплені в Керченський протоці внаслідок спецоперації Російської Федерації».  

Як зазначив колишній політв’язень та заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров, після фактичного встановлення російської влади в Криму почалися масові репресії, арешти, затримання,  стали порушуватися кримінальні та адміністративні справи, а облави стали буденним явищем.

«120 політичних в’язнів – це ті, які відомі, які знаходяться в тюрмах чи слідчих ізоляторах Криму та Російської Федерації, – розповів він, – в доказ того, що розповідають і журналісти, і політики, і політологи, і добровільні та вимушені учасники тих всіх подій. Це правда. Тут присутній ваш харків’янин Олександр Стешенко, якого нещодавно звільнили. Він належить до тієї категорії ув’язнених, які потрапили буквально ні за що. По зовсім випадковому принципу, який неможливо пояснити. Ми не знаємо, чому на нього впав вибір. Та він і сам не знає. Так вийшло, що він потрапив в лапи ФСБ. І шляхом катувань з нього були взяти показання». 

Кожен капкан символізує конкретну людину. В деяких з цих капканів знаходяться речі політв’язнів – наприклад, взуття чи одяг. Також там можна побачити списки імен в’язнів та дізнатися способи їх підтримки. 

«Ми знаємо, що чимало мешканців України до сих пір не розуміють ситуацію і не знають про те, що, в принципі, будь-яка людина може стати жертвою політичних репресій, – підкреслила Лисенко, – або за свою активну позицію. Або складеться така ситуація, що людина знадобиться Росії для того, щоб залякувати своїх мешканців українськими диверсантами, наприклад. І тому ми зараз по всій Україні проводимо цю акцію «В’язні Кремля» для того, щоб ще раз розповісти про кожну людину, розповісти, що можуть зробити мешканці нашої країни для того, щоб врятувати цих людей. І щоб не допустити такого в подальшому».

За словами учасників та організаторів акції, жертвою російської репресивної машини може стати кожен. Як громадський активіст, медійна персона, так і людина, яка була далека від будь-якої «політики». Потрібно тільки опинитися в певний час в певному місці. Акція «В’язні Кремля» ще має пройти в Маріуполі, Запоріжжі, Дніпрі, Вінниці, Чернівцях, Львові, Чернігові. Знаходить вона, за словами організаторів, відгук в таких країнах, як Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Польща. Тобто, в державах так званого соцтабору, де добре розуміють наявну небезпеку.

 

comments powered by HyperComments