Притулок, а не шкуродерня: Харків’яни виступили проти вбивства тварин (ФОТО)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 4 жовтня 2019, 15:45
Пікет, який сьогодні, 4 жовтня пройшов під стінами харківської міськради, був приурочений до Всесвітнього дня захисту тварин.
Притулок, а не шкуродерня: Харків’яни виступили проти вбивства тварин (ФОТО)

В першу чергу учасники пікету виступили проти діяльності комунального підприємства «Центр поводження з тваринами», яке вони звинувачують в масовому вбивстві собак та кішок. За їх словами, там вбивають близько 96 відсотків безпритульних тварин, що є недопустимим для цивілізованого суспільства. Зоозахисники переконані, що  їх кількість потрібно регулювати виключно гуманними методами – зокрема, за допомогою стерилізації. 

«Причина пікету в тому, що в Харкові існує комунальне підприємство «Центр поводження з тваринами», яке по факту є концтабором для тварин, – розповіла член правління ГО «Ліга допомоги тваринам» Марина Суркова, – там масово знищують котів та собак. І ми сьогодні вимагаємо від міської влади в черговий раз реформування діяльності цього підприємства». 

Вона зазначила, що Харків є єдиним містом, де в таких масштабах вбивають тварин. За словами активістки, щороку їх знищують тисячами. Є міста, де вбивають сотні собак та кішок, харківський досвід навіть переймало миколаївське КП, але все було в менших масштабах. Також Суркова додала, що співробітники харківського підприємства відловлюють тварин і в інших містах.

«Харків має таку лиху славу через те, що в нас вже давно існує такий заклад, як КП «Центр поводження з тваринами», – розповіла учасниця пікету Тала Бордукова, – наша влада позиціонує його як муніципальний притулок. Але насправді це такий філіал шкуродерні, концтабору, де тварин відловлюють. Частину вбивають одразу. А частину тримають скупчено, де вони гинуть від хвороб. А якусь маленьку частину вони забирають на вітрини, показують їх на телебаченні. Люди бачать таких гарненьких тваринок  і думають, що все добре. Але якщо певний час тварин не забирають, то їх також вбивають. І вбивають дуже негуманним способом. Евтаназія там негуманна». 

Вона зазначила, що за словами інсайдерів, тварин часто просто б’ють по голові та кидають у крематорії. Бордукова не знає, наскільки правдивими є ці свідчення, проте це розповідали співробітники самого підприємства. Також активістка зазначила, що жертвами стають не тільки безпритульні собаки та кішки, а й ті, які мають господарів.

«Ми вважаємо, що таке підприємство не має існувати в такій формі, – наголосила Бордукова, – воно не має бути законним. І воно не має дурити людей. Настав час зрозуміти, що тварини є частиною нашого життя, нашої екосистеми. Що вони так само, як і ми, мають право на нормальне життя. І якщо в Харкові має бути притулок – то це має бути саме притулок, а не шкуродерня». 

Активісти тримали в руках плакати з надписами «Стань на захист слабких», «Захист тварин – справа честі людей», «Навіщо Харкову шкуродерський імідж?», «Харкову потрібен притулок, а не шкуродерня» тощо. Зокрема, вони були обурені начебто зоозахисними акціями, які влаштовує «Центр поводження з тваринами». Активісти переконані, що все це робиться задля замилювання очей. 

«Тут ключове слово «начебто», – розповіла Суркова, – вони повинні малювати таку красиву картинку, щоб мати змогу надалі відмивати бюджетні кошти та вбивати тварин. Вони не хочуть взагалі вживати якісь дієвих заходів, щоб безпритульні тварини перестали з’являтися на вулицях нашого міста. Тому що тоді це комунальне підприємство стане непотрібним і в нього не буде роботи. Так вони з року в рік отримують багатомільйонне фінансування, відловлюють тварин, вбивають... Вони проводять начебто зоозахисні акції, щоб замилювати очі пересічним громадянам, які не знають реальну кількість вбитих тварин на цьому комунальному підприємстві. І не знають, що воно, наприклад, відмовляється віддавати тварин їх власникам, зоозахисникам, волонтерам».

За словами активістки, зоозахисники подали заяву до поліції, має бути відкрите кримінальне провадження. Судові засідання по факту жорсткого поводження з тваринами пройдуть вже в жовтні. Вона наголосила, що активісти зроблять все що в їх силах для того, щоб привести всіх причетних до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Хоча зазначає, що корупцію ще ніхто не відміняв і зробити це буде дуже складно.

 

 

comments powered by HyperComments