У Харкові будуть говорити про повторне використання як ресурс розвитку культури та міст України

П'ятниця, 4 жовтня 2019, 17:18
Харківська Школа Архітектури, Інститут Адама Міцкевича та Фонд ІЗОЛЯЦІЯ запрошують взяти участь у міжнародному міждисциплінарному форумі, що покликаний об’єднати архітекторів та дослідників міст, представників культурних та креативних індустрій, громадянського суспільства, культурних менеджерів, міських адміністрацій з Польщі та України, а також інших країн.
У Харкові будуть говорити про повторне використання як ресурс розвитку культури та міст України

Форум відбудеться 11-12 жовтня 2019 року в Харківській школі архітектури (вул. Конторська, 5).

Головна тема ADAPTIVE REUSE FORUM — адаптивне повторне використання індустріальних територій та інфраструктурних об'єктів як ресурс для розвитку культури, сталих міст та нової економіки в Україні на основі міжнародного досвіду.

Координаторка цього проекту та освітніх програм у ХША Євгенія Дулько розповідає, чому тема повторного використання є важливою для розвитку міст:

«Термін “adaptive reuse” нечасто використовується в українській практиці, але як підхід, насправді, існує доволі довго. Адаптивне повторне використання чи перевикористання територій та будівель - сучасний принцип сталого міського розвитку. Чому це актуально? Українське суспільство стрімко входить у цифрову епоху, де виробництво та індустрія вже не потребують таких площ у містах, які вони займали ще 50-70 років тому. Велика кількість фабрик та заводів, а також інфраструктурних об’єктів, занепадає, оскільки їх первинні функції вже не актуальні сучасній економічній ситуації. Що можна робити з цими будівлями та що вже роблять в Україні та Польщі? Чому індустріальну спадщину потрібно зберігати та переосмислювати? Яка роль міста у процесі ревіталізації? Як культура та мистецтво сприяють повторному використанню будівель? На ці та інші питання намагається відповісти наш форум».

Форум стане платформою для комунікації учасників та сприятиме поширенню досвіду ревіталізації в українських містах.

На форумі будуть представлені наступні потоки:

-Польський, молдавський та український досвід повторного використання індустріальних територій та інфраструктурних об’єктів;

-Adaptive reuse як ресурс для розвитку культурних та креативних індустрій;

-Збереження індустріальної культурної спадщини;

-Політики щодо регуляції ревіталізації індустріальних територій у містах

-Adaptive reuse як архітектурний проект;

-Тимчасові інтервенції, активізм та мистецтво як тактика та стратегія ревіталізації тощо.

Форум є міжнародним та слугує свого роду полем для комунікації та обміну досвідом між країнами. На заході будуть виступати представники з Польщі та Молдови.

«Форум є чудовою платформою і можливістю поділитися нашим молдавським досвідом в області ревіталізації. Республіка Молдова зробила кілька важливих кроків з розробки національних керівних принципів активізації міського господарства як частини політики міського розвитку, і дуже важливо - була розроблена методологія, заснована на принципі участі та підході "знизу-вверх". Відродження міст в Молдові - це практичне здійснення демократії, коли люди на місцевому рівні можуть вирішувати свої проблеми і знаходити рішення. Адаптивне повторне використання та активізація територій можуть стати корисними інструментами для реальних змін, для поліпшення життя в країнах з такими ж характеристиками, як Молдова, Україна і Грузія»,— каже спікер форуму Анастасія Стефаніта, координаторка програми «Міська Ревіталізація» Фонду солідарності PL в Молдові.

Дмитро Чепурний, проектний менеджер фонду ІЗОЛЯЦІЯ, у своїй доповіді на форумі розповідатиме про досвід ревіталізації на Сході України. Про відмінності культурних та креативних індустрій минулого і теперішнього він говорить наступне:

«Креативні та культурні індустрії важливі для сталого міського розвитку. Ключові особливості та відмінності практик нових індустрій від практик індустрій минулої епохи, найважливішим ресурсом стала інформація, знання та люди, а продуктом — інновація. Світовий досвід вказує, що адаптивне перевикористання дозволяє зберігати ресурси та досягати цілей малими зусиллями. Практики адаптивного перевикористання є ключовими для переосмислення інфраструктурної та індустріальної спадщини, що сформувалися за доби радянського індустріального модернізму. Це зокрема важливо для громад Донецької, Луганської, Запорізької, Харківської, Дніпропетровської областей, що відчувають економічні наслідки закриття промислових підприємств, заводів та шахт, а разом з тим, зіштовхуються з викликами тривалого військового конфлікту (особливий статус місцевого самоврядування, соціальне напруження, поява великої кількості внутрішньо переміщених осіб та проблеми інтеграції тощо».

Загалом протягом двох днів на форумі виступатимуть біля 40 спікерів, 22 з яких представляють Україну, 11 — Польщу та 7 — Молдову. Більш детальна інформація та повна програма заходу — за посиланням.

Участь у форумі безкоштовна за попередньою реєстрацією. Зареєструватися на форум можна тут.

ADAPTIVE REUSE FORUM проходить за підтримки Інституту Адама Міцкевича та Українського Культурного Фонду.

comments powered by HyperComments