Монумент захисникам України у Харкові відкриють на Покрову

Четвер, 10 жовтня 2019, 16:24
Урочисте відкриття пам’ятника відбудеться у Харкові на прощі Захисників України 14 жовтня о 9 ранку.
Монумент захисникам України у Харкові відкриють на Покрову

За словами першого заступника голови Харківській ОДА Михайла Чорняка, відкриття монументу стане головною локацією святкування Дня захисника України у Харкові.

«Створення пам’ятника захисникам жваво обговорювалося протягом трьох років. І за рік нам вдалося реалізувати цю ідею. Це ініціатива громадськості, яку обласна адміністрація підтримувала з самого початку. Ми допомагали організаційно протягом обговорення, а в минулому році за підтримки голови ХОДА Юлії Світличної кошти на реалізацію проєкту були виділені з обласного бюджету», – розповів Михайло Черняк.

Він зазначив, що монумент стане головним місцем проведення святкових та пам’ятних патріотичних заходів.

«Саме тут ми віддаватимемо шану всім захисникам нашої держави – як і тим, які сьогодні стоять на її захисті, так і тим, хто віддав життя за її цілісність та незалежність», - сказав заступник керівниці області.

Ескізний проєкт монумента представили у 2018 році члени Спілки ветеранів АТО. Центральний елемент пам’ятника – куб, який символізує цілісність і силу держави. Навколо монументу створено багатофункціональний простір для проведення урочистих заходів. Водночас площа використовуватиметься курсантами Національної академії Національної гвардії для проведення заходів.

Генеральний план споруди розроблений з урахуванням наявних будівель. Підхід відвідувачів передбачений практично з усіх наявних напрямків: від станції метро, автостоянки, по пішохідному переходу з боку Національної академії Національної гвардії України. На всій площі передбачено комплексне упорядкування.

Після урочистого заходу біля монумента захисникам України 14 жовтня також відбудеться пам’ятний захід на Алеї слави на 18-му міському кладовищі.

Святкові заходи з нагоди Дня захисника України також пройдуть в усіх містах та районах Харківської області.

Нагадаємо, остаточний вигляд монументу був затверджений під час громадських слухань, які відбулись у 2018 році в обласному військкоматі. Тоді в обговоренні взяли участь представники військових комісаріатів, учасники АТО (ООС) та бойові офіцери. Будівельні роботи розпочалися в червні цього року.

 

comments powered by HyperComments