З наступного року харків’яни зможуть отримувати медичні послуги безкоштовно

Юлія Гуш  |  Середа, 16 жовтня 2019, 16:39
Для цього їм потрібно буде укласти декларацію зі своїм лікарем та отримати від нього відповідне направлення.
З наступного року харків’яни зможуть отримувати медичні послуги безкоштовно

Про те, як змінюється медична система в Україні, розповів голова Національної служби здоров’я України Олег Петренко. За його словами, наступного року буде реалізуватися Програма медичних гарантій, яка дозволить українцям безкоштовно отримувати медичні послуги.  

«За той перелік послуг, які передбачені гарантованим пакетом, на рівні первинки не можуть стягувати жодних додаткових коштів, – розповів Петренко, – є чітко визначений перелік. Це частина реалізації Програми медичних гарантій. З наступного року Програма медичних гарантій буде поширена на всі види медичних послуг. Не тільки на первинку, на доступні ліки, а й на всі види послуг. Відповідно, ті заклади, які будуть відповідати вимогам Національної служби здоров’я, які укладуть з нами договір і в яких люди будуть отримувати послуги – ці послуги будуть для людей безоплатними».

Щоб отримати безкоштовну послугу, людина спочатку має укласти декларацію з обраним лікарем та отримати відповідне направлення. Передбачається, що безоплатними мають бути амбулаторні послуги, терапевтичне та хірургічне лікування в стаціонарі, екстрена медична допомога. Окремо визначають такі напрямки, як реабілітація та паліативна допомога. Також в межах програми буде здійснюватися закупівля інсулінів, оплата гемодіалізу та оплата за підвищеними тарифами таких пріоритетних послуг, як лікування інсультів та інфарктів, пологи, неонтологічна допомога, а також ендоскопічні послуги для раннього виявлення раку та мамографія.    

«Трансформація системи охорони здоров’я триває, – підкреслив Петренко, – зараз вона працює для первинки, для доступних ліків. Наступного року вона пошириться на всі види медичної допомоги. Відповідно, всі заклади охорони здоров’я, всі лікарні повинні перетворитися з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства з метою укладання договорів з Національною службою здоров’я. Після укладання договору ми почнемо відшкодовувати вартість послуг. Ми відходимо від ери псевдобезкоштовної медицини. Ми кажемо, що медицина стає безоплатною в момент надання послуг конкретній людині. Але це не значить, що вартість цієї послуги не буде відшкодована її надавачу – лікарні. Ви маєте потребу, отримуєте послугу – Національна служба здоров’я відшкодовує».  

За його словами, кожна людина з наступного року має знати правила функціювання системи і об’єм гарантованого пакету. Гроші на сплачування послуг будуть надходити з податків громадян. На реалізацію програми вже було направлено 72,08 мільярдів гривень.  
 

comments powered by HyperComments