Хто був спонсором передвиборної кампанії Олексія Кучера

П'ятниця, 22 листопада 2019, 18:56
Спонсорами виборчої кампанії, в результаті якої нинішній голова Харківської ОДА Олексій Кучер став депутатом Верховної Ради, стали власники кампаній, які фігурували в розслідуваннях про ухилення від податків. Крім того, дані підприємства неодноразово вигравали тендери збиткових харківських КП.
Хто був спонсором передвиборної кампанії Олексія Кучера

Згідно з документом на сайті Центральної виборчої комісії, сам Олексій Кучер вклав в свою передвиборчу кампанію 435 тисяч гривень, пише «Голос.ua». Хоча заощадження в розмірі майже 400 тисяч доларів дозволяли екс-адвокату самостійно оплачувати участь в гонці, до фінансування на добровільній основі підключилися ще четверо фізичних осіб. Євгенія Буніна, Анна Рязанцева, Павло Довбня і Юрій Шпинев допомогли кандидату від "Слуги народу" на 400 тисяч гривень. Всі внески були зроблені в один день - 1 липня.

Перша із зазначених "вкладників", за даними НАЗК, є дружиною начальника операційного відділення харківського військового госпіталю Юрія Буніна. Згідно з декларацією, родина володіє двома машинами, а їх річний дохід склав 246 тисяч гривень. Втім, не можна сказати, що на підтримку кандидата подружжя вклала майже половину сімейного бюджету - заощадження медика склали $ 50 тисяч. Другий в нашому списку йде Анна Рязанцева. Підприємець з таким ПІБ, за даними реєстру Міністерства юстиції, більше 15 років займається технічним обслуговуванням і ремонтом автомобілів.

Скріншот з фінансового звіту на сайті ЦВК

Двох інших учасників об'єднує не тільки бажання профінансувати передвиборчу кампанію Олексія Кучера, але і спільний бізнес. Згідно з даними з відкритих джерел, Юрій Шпинев є бенефіціаром шести підприємств: "Служби безпечної парковки" і ТОВ "ШЕКВУД" в Південному, ТОВ "Transoil" в Мерефі, а також "Території виробництва", "НЛБ Груп" і "СК Трейд ЛТД" в Харкові. Другим власником останньої фірми є Павло Довбня. Крім того, він же займає пост директора компанії "СК ДМ", власником якої раніше був ще один бізнес-партнер Шпинева - Павло Крамчанінов.

Не можна не відзначити успіхи цих підприємств на тендерах харківських комунальних підприємств. Зокрема, ТОВ "СК ДМ" в 2017 році отримало від "Харківміськліфт" понад сіми мільйонів гривень. Ще 759 тисяч у національній валюті принесло компанії, яку зараз очолює Павло Довбня, КП "Харківське ремонтно-будівельне підприємство".

Втім, ці суми не зрівняються з результатами "СК Трейд-ЛТД". Компанія, бенефіціарами якої є Юрій Шпинев і Павло Довбня, виграла тендери на суму понад 40 мільйонів гривень. Зокрема, вже згадуване "Харківське ремонтно-будівельне підприємство" уклало з фірмою угоди на 21 млн. За рахунок цих коштів "СК Трейд-ЛТД" поставляв самоскиди, автопідйомники та іншу техніку. Крім того, 8,7 мільйона було отримано від "Харьковжилстроя", майже 7 - від "Харківміськліфт" і 3,2-3,6 мільйонів в національній валюті від "Харків-Сигналу" і КП "Інженерні мережі". Таким чином, спонсорами виборчої кампанії нинішнього глави ХОДА стали власники компаній, які отримали мільйони від збиткових харківських КП.

Скріншот документів з сайту Prozorro

Підприємства спонсорів нинішнього губернатора неодноразово фігурували в судових розглядах. Зокрема, в 2013 році громадянин України стверджував, що шахраї незаконно переписали його нерухомість на іншого чоловіка, а той продав майно "Території виробництва". Крім того, в 2017 цієї ж компанії довелося повернути власнику 18 нежитлових приміщень, якими вона незаконно володіла.

ТОВ "Transoil", в свою чергу, неодноразово вигравало суди у Обласній державній податковій інспекції, однак в 2012 році фірму звинуватили в "розпилі" 1,5 мільйона гривень на ремонті харківської Окружної. За даними слідства, в документах була вказана товщина асфальтного покриття в 9,7 сантиметрів, в той час як реальна була майже вдвічі менше. Пізніше в цієї ж справі з'явилися і інші компанії, які зараз мають відношення до Юрія Шпинева: "СК Трейд ЛТД" та "Інтершоп" (в ній він засновник і директор). Всього ці підприємства отримали через замовника 7,5 мільйона гривень з держбюджету. Втім, і ця справа закінчилася для ТОВ "Transoil" успішно - судді Лозівського і Жовтневого райсудів послідовно відхилили сім клопотань про обшуки.

Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

"НЛБ Груп" згадувалася як один з контрагентів сільськогосподарського підприємства "Любава-1", яке силовики називали фіктивним. Зараз дане господарство називається "Агронано" і числиться великим податковим боржником.

Втім, в 2018 році фігурантами схожого розслідування стали вже "НЛБ Груп", "Люкселе", "СК ДМ", "СК Трейд ЛТД" та "Харківжитлобуд-Інвест". За даними силовиків, підприємства, які контролювала одна людина, ухилилися від сплати податків на суму 3,6 мільйона гривень. Зокрема, фірма "СК ДМ" мала господарські відносини з п'ятьма компаніями, чиї директори зізналися, що вони підставні особи. Деякі її бізнес-партнери перебували на тимчасово окупованих територіях. У серпні 2018 року на частину майна фігурантів було накладено арешт. Апеляція з вимогою відправити під нього всі речі була відхилена.

Скріншот з Єдиного реєстру судових рішень

Розслідування тривало в травні нинішнього року. 6 червня слідчий ДФС Марина Сбитнева домоглася часткового доступу до документів компаній, які очолювали вищезгадані "фунти". А вже 19 липня співробітниця податкової подає декларацію про звільнення. За дивним збігом, всього за два дні до парламентських виборів, де народним депутатом був обраний Олексій Кучер. На чию виборчу кампанію вклали 200 тисяч гривень нинішній бенефіціар "СК ДМ" Павло Довбня і його бізнес-партнер по "СКТ Трейд ЛТД" Юрій Шпинев. І чиїм помічником в парламенті став син останнього - Леонід Шпинев.

comments powered by HyperComments