В Харкові відкрилась експозиція «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених» (ФОТО)

Четвер, 19 грудня 2019, 18:03
Обличчя понад 220 воїнів, загиблих на Донбасі, а також десятки світлин із району бойових дій із короткою інформацією зібрано у тематичній експозиції «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених», що відкрито в Харківському обласному військкоматі.
В Харкові відкрилась експозиція «Герої Харківщини у неоголошеній війні «Історія нескорених» (ФОТО)

Захід зібрав десятки ветеранів АТО/ООС, рідних загиблих армійців, курсантів військово-навчальних закладів, волонтерів, а також чимало небайдужих людей, повідомили у прес-службі Харківського обласного військового комісаріату.

Фото свого сина бійця 25-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь» солдата Миколи Білоцерковця – Валентина Іванівна знайшла одразу ж як зайшла до військкомату і мовчки постояла біля неї.

- У мене сліз вже не осталось, - каже Валентина Білоцерковець. - Моєю кров’ю полита уся могила сина. Лише 26 років було йому, але він встиг зробити справжній подвиг. Так, у лютому 2017-го під Троїцьким після артобстрілу із палаючого бліндажу витягнув двох своїх товаришів Яну і Павла. Проте сам сильно обгорів і згодом помер у Дніпропетровській обласній лікарні. Із його смертю всередині мене щось навіки обірвалося.
Двоє врятованих Миколою захисників України подовжують служити та успішно бити ворога на Донбасі. Періодично бойові друзі сина приїжджають до Валентини Іванівни, щоб вкотре подякувати їй за виховання Героя та разом постояти біля його могили.

- Мені дуже приємно, що пам’ять про мого сина не згасає. Адже треба постійно і скрізь розповідати українцям про цю, неоголошену війну та страшні злочини російських окупантів. Колись окупанти поплатяться за всі свої злодіяння, - вважає мати солдата.

Ініціатива зробити тематичну експозицію в обласному військкоматі поступила від групи волонтерів та патріотів України під керівництвом голови ГО «Всеукраїнського об'єднання рідних зниклих безвісті та загиблих захисників України» Марини Полякової.

- Напередодні Дня Збройних Сил України ми поговорили із командуванням військової установи та вирішили увіковічити імена наших земляків на їхньої території. Зауважу, що подібні експозицію ми плануємо відрити ще й у провідних вишах Харкова, громадських місцях, а також у інших військових частинах. Проте розпочали цей соціальний проект саме із військкомату через те, що сюди у березні 2014-го прийшли перші патріоти-добровольці, які потім вирушили на фронт. Також тут щодня перебувають сотні призовників, «запасників» чи демобілізованих воїнів. Відвідувачі звертатимуть увагу на ці фото та пам’ятатимуть про їхню велику самопожертву.

Під час відкриття експозиції ТВО військового комісара Харківського обласного військкомату підполковник Олександр Томашевський подякував волонтерам за таку потужну увагу по відношенню до його бойових побратимів.

- «Історія нескорених»- це наша стіна пам’яті, біографія не тільки регіону, а й всієї України, - розповідає офіцер. –Подвиги Героїв відображаються у серці кожного патріота. На жаль, відкриття даного місця відбувається в день, коли у Харкові прощаються ще із одним воїном, який загинув у російсько-українській війні. Тому боротьба продовжується далі та завершиться лише нашою перемогою. Смерть окупантам і Слава Україні!

У ході заходу його організатори продемонстрували 13-хвилинний документальний фільм «Батьки Героїв», що розповідає про рідних тих, хто поклав життя на вівтар миру в Україні. Стрічка викликала море емоцій, а сльози з’явилися й на очах ветеранів-чоловіків, які втратили на війні найкращих друзів.

comments powered by HyperComments