Якість харківських БТРів перевірить спеціальна комісія

Четвер, 23 січня 2020, 17:39
Керівництво "Укроборонпрому" дало директору Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова та власнику "Лозівського ковальсько-механічного заводу" 24 години для з’ясування достовірності оприлюдненої у ЗМІ інформації щодо якості зварювання корпусів БТР-4Е.
Якість харківських БТРів перевірить спеціальна комісія

Директор Харківського конструкторського бюро машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) Яков Мормило отримав наказ терміново створити комісію і протягом доби провести верифікацію оприлюднених фотографій та інформації щодо стану корпусів для виготовлення БТР-4Е за контрактом з Міністерством оборони України, повідомили у прес-службі Укроборонпрому.

Для з’ясування обставин керівництво "Укроборонпрому" запросило до Києва директора та власника "Лозівський ковальсько-механічний завод" (ЛКМЗ) з вимогою пояснити оприлюднену інформацію.

Безвідносно результатів перевірок Державний Концерн "Укроборонпром" пропонує Управлінню військових представництв Міністерства оборони України повторно перевірити усі корпуси виробництва "Лозівський ковальсько-механічний завод", що перебувають на цей час у виробництві. 

У випадку виявлення браку або технологічних недоліків, Державний Концерн "Укроборонпром" буде вимагати від співвиконавця контракту виконати свої зобов’язання щодо якості продукції згідно з вимогами технічної документації у повному обсязі та за власний рахунок.

У той же час хочемо зазначити, що інформація, викладена директором інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергієм Згурцем щодо виконання вищезазначеного контракту містить певні маніпуляції та неточності, зокрема:

  • Контракт на виробництво та постачання БТРів був укладений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.2016 р. №431. На момент призначення нового керівництва Концерну в серпні 2019 року контракт не виконувався, за три роки Збройні Сили України не отримали жодної одиниці техніки за цим контрактом. 
  • За особистим дорученням Президента України за результатами його візиту до Харкова у листопаді 2019 зусиллями нового керівництва Концерну та Міністерства оборони виконання контракту було відновлено.
  • На момент відновлення виконання контракту співвиконавці, в тому числі ЛКМЗ, уже були визначені та погоджені замовником.
  • Умови контракту та монопольне становище одного зі співвиконавців унеможливлює його зміну у процесі виконання контракту.
  • Виготовлення БТР-4Е зі сталі марки 71 було вимогою замовника в рамках тактико-технічного завдання, що не могло бути змінено виробником. 
  • Нагадаємо, що у 2016-2017 роках причиною зриву виконання даного контракту стала, в тому числі, спроба замінити сталь марки 71 на сталь імпортного виробництва.

Щодо претензій до виконання контракту з серійного виробництва військової техніки на потужностях конструкторського бюро. 

Конструкторська документація на виготовлення БТР-4Е була розроблена на ХКБМ і на момент підписання контракту у 2016 році бюро було єдиним підтвердженим виробником з боку замовника даної продукції. Про це достеменно відомо автору публікації. 

У той же час, сьогодні на Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені O.O. Морозова освоюється процес самостійного виготовлення корпусів. 

"Укроборонпром" підтверджує відкритість у наданні будь-яких пояснень та інформації щодо роботи своїх підприємств. 

Довідка: БТР-4МВ1 створений фахівцями "Харківського конструкторського бюро ім. Морозова", що входить до складу "Укроборонпрому". Ця машина є модернізацією БТР-4, який активно використовується захисниками нашої країни у ході АТО.

Завдяки змінам у фронтальній частині броньованої машини, а також її технологічному рішенню у відповідності до останніх тенденцій бронетехніки НАТО, вдалось досягти принципово нового рівня захисту БТР-4.

При створенні БТР-4МВ1 розробники використали модульний підхід побудови бронезахисту активно використали рознесену броню. Такий модульний підхід дозволяє у польових умовах оперативно замінювати елементи верхнього шару броні.

Завдяки цим заходам захист БТР-4МВ1 значно перевищує будь-який зразок БТР чи БМП, який зараз знаходиться на озброєнні українських захисників. 

comments powered by HyperComments