Існує загроза зриву виборів на Харківщині – заява Комітету виборців України

Четвер, 27 лютого 2020, 16:40
За два тижня до виборів у 179 виборчому окрузі Харківської області в окружній виборчій комісії було замінено половину членів комісії та її голову.
Існує загроза зриву виборів на Харківщині – заява Комітету виборців України

Як повідомили у Комітеті виборців України, достроково було припинено повноваження голови та члена комісії від політичної партії «Слуга Народу», а також замінено чотирьох членів комісії, включених до складу ОВК за поданням голови ЦВК.

«Той факт, що одночасно було замінено значну кількість членів комісії, в тому числі, тих осіб, які були подані головою ЦВК викликає низку запитань та непорозумінь. За оцінкою КВУ таке рішення було прийнято досить неочікувано та без належного пояснення причин і мотивів такого кроку. Відповідне рішення може поставити під сумнів стабільну роботу комісії за два тижні до дня голосування і призвести до спроб вчинення незаконних дій під час голосування та встановлення результатів виборів», - йдеться у повідомленні.

У КІУ підкреслили, що мотиви для проведення таких змін залишаються не зрозумілими.

«Попередньо КВУ не мав підстав вважати, що в діях окремих членів комісії могли спостерігалися певні незаконні наміри. Натомість, якщо члени комісії вирішили бути замінені за власним бажанням, то це викликає здивування, оскільки синхронно були замінені і члени комісії від «Слуги Народу», і від ЦВК», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, спостерігачі фіксують порушення виборчого процесу на Харківщині. Так, 23 лютого у Краснограді затримали двох агітаторів, які розповсюджували агітаційну продукцію з ознаками «чорного піару» проти кандидата у депутати Юлії Світличної. 25 лютого інформація про порушення виборчого законодавства під час виборчої кампанії на Харківщині внесена в ЄРДР.

Нагадаємо також, що у КІУ вже неодноразово нагадували про недопустимість практики нечесної боротьби на виборах, можливих спроб маніпуляцій з метою впливу на результати голосування та необхідність забезпечення демократичного і прозорого виборчого процесу 

comments powered by HyperComments