Освіта під час карантину: на Харківщині створюють серію відеоуроків для учнів молодшої школи

Четвер, 2 квітня 2020, 14:53
В усіх навчальних закладах Харківської області запроваджено дистанційне навчання.
Освіта під час карантину: на Харківщині створюють серію відеоуроків для учнів молодшої школи

Чати у месенджерах, відеоконференції, розсилка електронною поштою – школи, професійно-технічні заклади та виші використовують максимум можливостей, щоб не зупиняти навчальний процес.

«Головне для нас – забезпечити право учнів на отримання освіти. Як саме буде організовано навчальний процес, вирішує директор закладу, оскільки навчальні заклади сьогодні є автономні. Кожна школа виходить зі своїх можливостей та визначає особливості навчання на карантині самостійно. Ми розуміємо, що не всі можуть користуватися інтернет-ресурсами повноцінно. Так, деякі заклади Харкова 100%-во перейшли на дистанційну освіту, школи в області запроваджують її елементи. У будь-якому разі вчителі спілкуються з учнями, надають перелік навчального матеріалу та запитань для самостійного опанування, консультують, перевіряють виконання завдань», – розповіла директорка Департаменту науки і освіти ХОДА Лариса Карпова.

На даний час серед способів дистанційного навчання, які можуть використовувати школи області, - спільні відеоконференції за допомогою Skype та Zoom, спільні чати по класах у месенджерах (Viber, Telegram, WhatsApp), розміщення навчальних матеріалів та завдань на офіційних сайтах, розсилка електронною поштою, використання спеціальних ресурсів (Google Classroom, Gios, MozaBook, Мій клас, Всеосвіта, На урок, каналу Рада, Готуйся до ЗНО).

Для тих, хто обмежений у використанні інтернет-ресурсів, важливою допомогою у навчанні на карантині стане проєкт «Всеукраїнська школа онлайн», ініційований Президентом Володимиром Зеленським. Проєкт стартує 6 квітня. 40 педагогів з Києва на час карантину стануть учителями для всієї України. За збалансованою програмою МОН будуть викладатися 11 предметів для учнів з 5-го по 11-й клас. Уроки щоранку транслюватимуть українські телеканали: за кожним класом буде закріплений один або декілька телеканалів. Найближчим часом з’явиться їхній перелік, а також розклад уроків. Також ці уроки можна буде подивитися у Facebook та YouTube.

Крім того, Департамент науки і освіти ХОДА разом з Харківською академією неперервної освіти запишуть відеоуроки для 1-4 класів.

«Ми зробимо по три уроки з головних предметів: математика, українська мова, англійська мова та «Я досліджую світ». Уроки будуть розміщені на сайті департаменту та академії неперервної освіти. Вони також матимуть методичні рекомендації для вчителів: як далі відпрацьовувати запропоновані теми», - розповіла Лариса Карпова.

За її словами, головне питання, яке наразі виникає у освітян, - як оцінювати результати навчання.

«На наступному тижні ми будемо проводити нараду з керівниками підрозділів освіти та навчальних закладів області щодо цього питання. Насправді проблема не така велика. Якщо вчитель працює системно, він зможе організувати цю роботу, - зазначила директорка Департаменту науки і освіти. – Крім того, в умовах дистанційного навчання по-справжньому розкривається роль класного керівника. Він має відстежити, хто навчається, хто виконує завдання, а хто - ні, хто з учнів хворіє або яка їм потрібна допомога».

Після завершення карантину весь матеріал, який учні вивчали дистанційно, пройдуть ще раз.

«Дистанційна форма – прогресивна, актуальна та перспективна, зрозуміла сучасним дітям. Але оскільки ми вперше зіштовхнулися з цим, і система освіти була не дуже готова, ми оптимізуємо весь цей матеріал і відпрацюємо ще раз, щоб у учнів не було прогалин у знаннях», - пояснила Лариса Карпова.

Ймовірно, це відбудеться на початку нового навчального року, у вересні.

За схожими принципами навчання відбувається сьогодні у професійно-технічних закладах та університетах Харкова.

За словами Лариси Карпової, виші готуються приймати сесії дистанційно. Так само захищатимуть дипломи випускники. Заліки та іспити, які неможливо скласти дистанційно, перенесуть на наступний рік.

comments powered by HyperComments