Світлична: «Щодо Біляївської ОТГ - завтра у прем’єра спитаю особисто». Чому Кучер з Кабміном проігнорували думку громад

Четвер, 23 квітня 2020, 18:01
Юлія Світлична направила депутатське звернення на ім’я Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, щодо забезпечення добровільності, прозорості та відкритості при формуванні Біляївської ОТГ Первомайського району Харківської області.
Світлична: «Щодо Біляївської ОТГ - завтра у прем’єра спитаю особисто». Чому Кучер з Кабміном проігнорували думку громад

В опублікованому 16 квітня на сайті Кабміну Перспективному плані формування територій громад Харківської області до складу Біляївської сільської ОТГ, що в Первомайському районі на Харківщині, увійшло лише 4 з 7. Відповідне розпорядження КМУ, а також скасування попередніх розпоряджень уряду, було погоджено Харківською ОДА. Тим самим Кабмін проігнорував думку місцевих жителів.

Про це повідомила харківський народний депутат Юлія Світлична на своїй сторінці в Facebook.

За словами депутата, вже завтра особисто спитати у Прем’єра, чому так виходить, що ігнорується думка людей. Також вона планує звернуться до керівники ГПУ та Уповноваженого з прав людини щодо необхідності їх втручання у дану ситуацію.

У депутатському зверненні на ім’я прем’єра Юлія Світлична вимагає розглянути можливість внесення відповідних змін у Розпорядження Кабінету Міністрів «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Харківської області у частині формування Біляєвської ОТГ».

«Шановний Денисе Анатолійовичу! До мене як до народного депутата України звернулися уповноважені представники семи сільських рад Первомайського району Харківської області стосовно порушення їх прав при об'єднанні в територіальну громаду. У зверненні повідомляється про ситуацію, яка склалася при утворенні Біляївської селищної об'єднаної територіальної громади Первомайського району Харківської області.

Зокрема, Харківською обласною державною адміністрацією було видано розпорядження від 05.12.2019 року №614 «Про затвердження висновків щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад щодо добровільного об'єднання територіальних громад», а 07.12.2019 року були прийняті рішення сесій Суданської, Роздольської, Красненської, Дмитрівської, Закутнівської, Миронівської та Верхньоорільської сільських рад Первомайського району Харківської області, якими було утворено Біляївську селищну об'єднану територіальну громаду Первомайського району Харківської області.

Але, всупереч цьому, Кабінет Міністрів України на своєму офіційному веб- порталі 16 квітня 2020 року опублікував інформацію щодо затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області згідно з яким до Біляївської ОТГ увійшло лише чотири громади: Суданська, Закутнівська, Миронівська та Роздольська, а три інші були приєднані до м. Первомайський. За наявною інформацією відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України, а також скасування попередніх розпоряджень КМУ, було погоджено Харківською обласною державною адміністрацією.

Заявники стверджують, що таким чином Кабінет Міністрів України проігнорував рішення відповідних місцевих рад, перевищив свої повноваження та порушив права понад 6 тисяч мешканців семи сільських рад Первомайського району Харківської області. Відповідно до статті 1 Закону України «Про статус народного депутата України» наполягаю на безумовному виконанні положень Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», а саме статті 2 щодо забезпечення добровільності, прозорості та відкритості, як основних принципів добровільного об'єднання територіальних громад.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» об'єднана територіальна громада має бути розташована в межах території однієї області, при прийнятті рішень щодо добровільного об'єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об'єднаної територіальної громади, а якість та доступність публічних послуг, що надаються в об'єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об'єднання. Всі вимоги даної статті мешканцями семи сільських рад Первомайського району були дотримані.

Звертаю Вашу увагу на положення статті 19 Конституції України, згідно з яким органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи вищезазначене, керуючись статтею 16, 17 Закону України «Про статус народного депутата України» прошу вжити всіх необхідних заходів щодо недопущення порушень конституційних прав людей та врахування рішень Суданської, Роздольської, Красненської, Дмитрівської, Закутнівської, Миронівської та Верхньоорільської сільських рад Первомайського району Харківської області. Прошу розглянути можливість внесення відповідних змін у розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Перспективного плану формування територій громад Харківської області» у частині формування Біляївської ОТГ. Про результати розгляду та прийняті рішення прошу поінформувати у встановлений законом строк. Додаток: звернення уповноважених представників Суданської, Роздольської, Красненської, Дмитрівської, Закутнівської, Миронівської та Верхньоорільської сільських рад Первомайського району Харківської області на 3 арк», - йдеться у зверненні.

Як повідомлялося раніше, мешканці и голови сільських рад Первомайського району засмучені и обурені тим, що обласна влада та уряд обдурила їх при формуванні ОТГ, порушуючі принцип добровільного об'єднання громад.

 

comments powered by HyperComments