В харківських школах дітям роздавали подарунки від «Блоку Кернеса». ОПОРА звернулася в Міністерство освіти

Середа, 2 вересня 2020, 09:14
1 вересня в харківських школах дітям роздавали подарунки із символікою партії «Блок Кернеса Успішний Харків».
В харківських школах дітям роздавали подарунки від «Блоку Кернеса». ОПОРА звернулася в Міністерство освіти

Представники ОПОРИ написали звернення в Міністерство освіти та науки України.

За інформацію з соціальних мереж та ЗМІ, а також від місцевих мешканців, дітям роздавали пакети та екоторби, всередині яких знаходились блокноти, браслети, календарі, розмальовки, все з логотипом партії.

Крім того, журналісти «Суспільне Харків» зафіксували роздачу брендованих матеріалів в Харківській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 16 Харківської міської ради Харківської області директоркою школи Іриною Д’яковою.

«Закон про освіту прямо забороняє розміщувати політичну рекламу в закладах освіти. Зазначені матеріали мають всі ознаки політичної реклами, адже містять назву політичної партії «Блок Кернеса - Успішний Харків». Через цей факт ми написали  до Міністерства освіти та науки звернення щодо необхідності звернути увагу і відреагувати на зазначені факти порушення законодавства в закладах освіти. А також просимо звернутися до керівників всіх закладів освіти  Харкова з метою забезпечення політичної нейтральності і недопущення  поширення політичної реклами в освітніх закладах», - підкреслив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

Це вже не перший приклад політичної реклами у харківських закладах освіти. Раніше представники ОПОРИ зафіксували у 22 закладах освіти листівки, на яких зображений Харківський міський голова Геннадій Кернес та напис «Блок Кернеса Успішний Харків»

Згідно з ч. 1 ст. 6 Закону України «Про освіту» серед засад державної політики у сфері освіти та принципів освітньої діяльності передбачені верховенство права, невтручання політичних партій в освітній процес, різнобічність та збалансованість інформації щодо політичних, світоглядних та релігійних питань, демократизм, формування усвідомленої потреби в дотриманні Конституції та законів України, нетерпимості до їх порушення, формування громадянської культури та культури демократії.

Згідно з ч. 3 ст. 31 Закону України «Про освіту», політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність.

У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять:

найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);

зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);

зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Зазначена заборона не розповсюджується на офіційне листування, реалізацію освітньої програми закладу освіти та у випадках, передбачених виборчим законодавством.

Відповідно до ч. 2 ст. 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту» засновникам та працівникам закладів освіти, органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим особам забороняється залучати учнів до участі в заходах, організованих не передбаченими законами воєнізованими формуваннями, а також політичними партіями, релігійними організаціями (об’єднаннями), крім випадків, визначених статтею 31 Закону України «Про освіту». Залучати учнів, які не досягли повноліття, до участі у заходах, організованих громадськими об’єднаннями, дозволяється виключно за згодою їхніх батьків.

Зауважимо, що згідно з аб. 1 ч. 4 ст. 38 Закону України «Про повну загальну середню освіту»виконання Законів України, а також функцію забезпечення та контролю їх виконання працівниками закладу покладено на керівника закладу загальної середньої освіти.

comments powered by HyperComments