Карта коронавірусних закупівель: 336 мільйонів витратила Харківщина на коронавірусні закупівлі

П'ятниця, 18 вересня 2020, 10:06
У Харкові 17 вересня у онлайн-форматі експерти ГО «Антикорупційний штаб» провели презентацію інноваційного діджитал-інструмента – Карти коронавірусних закупівель.
Карта коронавірусних закупівель: 336 мільйонів витратила Харківщина на коронавірусні закупівлі

Карта коронавірусних закупівель - це інтерактивна карта для перевірки витрат бюджетних коштів на боротьбу з коронавірусною інфекцією. Проект розроблено за ініціативи громадської організації “Антикорупційний штаб”. Завдяки цій системі кожен охочий може проконтролювати витрати грошей спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). 

Під час презентації експерти Антикорупційного штабу повідомили, що з початку активізації коронавірусу в Україні на закупівлі медичного та захисного знаряддя у Харківській області було укладено 2890 договорів на суму понад 336 мільйонів гривень.

Провівши дослідження, найбільші витрати здійснили: Міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомагає ім. професора О. І. Мещанінова понад 33 млн гривень, Міська клінічна багатопрофільна лікарня №17 понад 31 млн грн та Територіальне медичне об’єднання МВС України  понад 28,6 млн гривень. А найдорожчими тендерними закупівлями стали придбання комп’ютерного томографу Територіальним медичного об`єднання МВС України по Харківській області понад 23,5 мільйона гривень, дві рентгенівські системи Обласної клінічної лікарні понад 16,9 мільйона гривень), 1 млн медичних масок Міська клінічна лікарня №13 понад 14 мільйонів гривень.

Виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик розповів: "Унікальний інструмент був створений для контролю бюджетних витрат на боротьбу з пандемією. Він охоплює всю територію України: від міст-мільйонників до маленьких сіл. Завдання Карти зробити процес закупівель апаратів ШВЛ, медичних масок, рукавичок, максимально прозорим, аби кожен українець міг перевірити медичні закупівлі свого міста.”

Юрист “Харківського антикорупційного центру” Володимир Рисенко додав: “Коронавірусні закупівлі, фактично виведені з під дії Закону про закупівлі. З однієї сторони для великих замовників - це можливість швидко придбати необхідні товари, що дійсно необхідно під час пандемії. Але з іншого боку - це позбавляє контролю. Оцінюючи поточну ситуацію, можна сказати, що рівень корупції серед коронавірусних закупівель насправді знизився з квітня. Це трапилося завдяки пильній увазі громадськості до цих процесів. Тепер, коли всі коронавірусні закупівлі зведені в одному місці - це, дійсно, дуже потужний інструмент. Він допомагає відразу знайти всю необхідну інформацію, порівняти та проаналізувати всі ціни.”

Головний лікар Обласної клінічної інфекційної лікарні Нартов Павло, який мав розповісти про реальний стан лікарень через погіршення показників захворюваності на 17.09 не зміг доєднатись до брифінгу.

Як це працює?

Користувачі системи мають можливість перевірити свої лікарні чи інші медичні заклади та залишити на сайті скаргу чи фотографії об’єкту. Отримавши запит, юристи Антикорупційного штабу обробляють заявки та звертаються до контролюючих і правоохоронних органів у разі виявлення правопорушень.

Перевірити свою лікарню можна за посиланням: https://covid.shtab.net/

comments powered by HyperComments