На Харківщині виявлені порушення у визначенні місць для агітації – Опора

Субота, 19 вересня 2020, 09:53
Міські, сільські та селищні ради на Харківщині затвердили перелік місць для розміщення передвиборної агітації під час проведення місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня.
На Харківщині виявлені порушення у визначенні місць для агітації – Опора

Представники ОПОРИ знайшли порушення щодо визначення місць для агітації в 27 населених пунктах.

Серед основних порушень – це визначення автобусних зупинок як місць для агітації. Також місця для агітації визначили у приміщеннях, де розташовані державні або комунальні установи, зокрема, амбулаторії, сільські клуби, дошкільні навчальні заклади.

Так, представники ОПОРИ фіксували порушення визначення місць для агітації у рішеннях Зачепилівській селищній раді, Ізюмській селищній раді, Лозівській міській раді, Люботинськіій міській раді Мерефянській міській раді, Оскільській сільській раді, Первомайській міськраді, а також рішеннях Печенізької та Лозівської РДА та окремих сільських рад у Богодухівському, Валківському, Зачепилівського, Ізюмському, Куп’янського, Харківському районів області.

Представники ОПОРИ по всім виявленим фактам порушення закону щодо визначення місць для агітації направили звернення до відповідних місцевих рад з проханням внести зміни до рішення про розміщення матеріалів передвиборчої агітації, щоб привести їх у відповідність до закону.

Згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

«Виборчий кодекс має чіткі заборони, щодо розміщення агітаційних матеріалів. Виділення органами місцевого самоврядування цих місць на автобусних зупинках та з використанням приміщень державної та комунальної власності може призвести до порушення законодавства. Тому ми звернулися зі зверненням щодо перегляду окремих місць для розміщення агітаційних матеріалів», - відмітив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

У статті 57 Виборчого кодексу також передбачені обмеження щодо ведення передвиборної агітації, які забороняють розміщення агітаційних матеріалах в наступних місцях:

розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху;

розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності;

розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Також нагадуємо, що відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. А згідно з частиною 2 цієї ж статті, агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після дня призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем повторного голосування. Відповідно до частини 3 статті 52 Виборчого кодексу України, передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

comments powered by HyperComments