На Харківщині зареєстрували кандидата одночасно висунутого на посаду міського голови та в депутати до районної ради

Понеділок, 5 жовтня 2020, 13:41
Спостерігачі ОПОРИ в Харківській області зафіксували реєстрацію Віталія Палагути кандидатом на посаду Люботинського міського голови та паралельно кандидатом у депутати Харківської районної ради від партії «Блок Кернеса – Успішний Харків», що згідно з Роз’ясненням ЦВК від 11 вересня 2020 року №249 може бути порушенням порядку висування, а саме ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу.
На Харківщині зареєстрували кандидата одночасно висунутого на посаду міського голови та в депутати до районної ради

Кандидат повідомив ОПОРІ, що планує знятися з кандидудвання до райради.

Справа в тому, що кандидати у мери у містах з чисельністю виборців до 75 тисяч, дозволено одночасне висування у депутати до відповідної сільської, селищної міської ради та/або до відповідної обласної ради (абз. 3 ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу). Згідно з Роз’ясненням ЦВК від 11 вересня 2020 року №249 особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі (тобто в єдиному багатомандатному або багатомандатному виборчому окрузі) до відповідної сільської, селищної, міської ради та/або до відповідної обласної ради.

При цьому наведене положення абзацу 3 частини 4 статті 216 Кодексу не передбачає можливості одночасного висування у цьому випадку до районної та районної в місті ради. Представники ОПОРИ повідомили про це Люботинську міську ТВК та Харківську районну ТВК, а також самого Віталія Палагуту.

У коментарі ОПОРІ Палагута заявив спочатку, що йому потрібен час для консультації з юристом. А за кілька годин сказав, що дійсно відбулася помилка і завтра (5 жовтня) він поїде до ТВК та напише заяву про відмову в участі у виборах до Харківської районної ради як кандидат від партії «Блок Кернеса- Успішний Харків».

«Я не знаю як так вийшло і все це пропустили. Я був впевнений що можна так балотуватися. Я поїду до ТВК писати заяву про скасування реєстрації кандидатом у депутати районної ради», - повідомив Палагута.

Всього на посаду Люботинського міського голови претендує 7 кандидатів. Окрім Палагути, ще Віталій Бушковський (самовисування), Олег Долугаш («Опозиційна платформа – За Життя»), Геннадій Іщенко («За Майбутнє»), Леонід Лазуренко («Слуга народу»), Юрій Ольховський (самовисування), Максим Полях («Країна»).

У територіальному списку кандидатів до Харківської райради «Блоку Кернеса – Успішний Харків» Палагута є останнім 84-м.

Окрім  «Блоку Кернеса – Успішний Харків» до Харківської районної ради балотуються ще 5 організацій партій: «Блок Світличної Разом!»,  «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Опозиційна платформа – За життя», «Слуга народу».

Згідно з ч. 4 ст. 216 Виборчого кодексу України: Особа може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі не більше ніж у два рівні місцевих рад. Особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів. Особа, висунута кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі до відповідної сільської, селищної міської ради та/або до відповідної обласної ради. Особа, висунута кандидатом на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше), може одночасно бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі тільки до відповідної міської ради.

comments powered by HyperComments