До Харківської облради хочуть потрапити кандидати від 11 політичних сил

Понеділок, 5 жовтня 2020, 17:31
Харківська обласна територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів в обласну раду від 11 політичних сил, в тому числі від 4 парламентських партій. Всього в обласній раді налічуватимуться 120 депутатів.
До Харківської облради хочуть потрапити кандидати від 11 політичних сил

За депутатські крісла боротимуться кандидати від місцевих осередків таких партій «Слуга народу», «Блок Світличної Разом!», ВО «Батьківщина»,  «Наш край», «Європейська солідарність»,  «Опозиційна платформа - За життя», «Блок Кернеса – Успішний Харків», «Акцент», «Перемога Пальчевського», «За Майбутнє», «Партія Шарія».

ОПОРА проаналізувала гендерний склад списків кандидатів. У жодній партії кількість жінок не перевищує кількості чоловіків.  

Список кандидатів до обласної ради від місцевого осередку партії «Блок Світличної Разом!» очолила народна депутатка України Юлія Світлична. Всього у списку цієї політсили налічується 116 кандидатів. Серед них ОПОРА нарахувала 67 чоловіків та 49 жінок.

До списку кандидатів в депутати обради від політсили зареєструвались 120 людей. Першу позицію у списку зайняв син Харківського міського голови, перший заступник директора КП «Харківське міське бюро технічної інвентаризації» Кирило Кернес. За підрахунками ОПОРИ, у списку кандидатів налічується 73 чоловіка та 47 жінок.

Від місцевого осередку політичної партії «За майбутнє» в депутати облради балотуються 82 людини. На першому місці списку – директор ПАТ «Концерн АВЕК та КО», яке управляє ТЦ «Барабашово» Андрій Вінаков. У списку кандидатів від цієї політсили налічується 48 чоловіків та 34 жінки.

Місцевий осередок партії «Слуга народу» в депутати облради висунув 120 кандидатів. Першим номером списку є перша заступниця голови Харківської ОДА Тетяна Єгорова-Луценко. Всього у списку, за підрахунком ОПОРИ, 70 чоловіків та 50 жінок.

Список кандидатів до обласної ради від місцевого осередку партії ВО «Батьківщина» очолив чинний депутат Харківської обласної ради Андрій Шевчук. Всього за списком цієї політсили балотується 108 людей, серед яких 64 чоловіка та 44 жінок.

Від місцевого осередку політичної сили «Наш край» в обласну раду балотується 76 людей. Перший номер списку керівник Державної наукової установи «Науково-технологічний комплекс «Інститут монокристалів» Національної Академії наук України Володимир Семиноженко.

Всього у списку кандидатів від цієї партії балотуються 42 чоловіка та 34 жінки.

Список кандидатів в депутати облради від місцевого осередку партії «Європейська солідарність» очолила професорка кафедри політології, соціології та культурології, Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди Галина Куц. Всього у списку кандидатів від партії налічується 76 осіб, серед яких 42 чоловіка та 34 жінки.

Від місцевого осередку партії «Опозиційна платформа – За життя» в облраду балотуються 120 кандидатів. На першому місці у списку кандидатів – голова обласного осередку партії, чинний депутат Харківської обласної ради, екс-голова Адміністрації Президента України Ігор Райнін. Серед кандидатів 72 чоловіка та 48 жінок.

Місцева організація партії «Перемога Пальчевського» висунула список з 71 кандидата до Харківської облради. Першу позицію у списку зайняв керівник регіонального благодійного фонду «Правопорядок» Анатолій Дорожко. Із них 41 – чоловіки, 30 – жінки.

74 кандидати в депутати Харківської облради знаходяться у списку місцевого осередку партії «Акцент». Під першим номером йде екс-голова Харківської ОДА Ігор Балута. Всього у списку кандидатів від партії 74 особи, серед яких 44 чоловіка та 30 жінок.

В списку місцевого осередку «Партії Шарія» 71 кандидат в депутати облради. Першим номером списку вказана інженер-проектувальниця АТ “ХІ “Енергопроект» Ганна Бодікова. У списку кандидатів від цієї партії балотуються 41 чоловік та 30 жінок.

Постанови про реєстрацію кандидатів розміщені на сайті обласної ради. Також виборчі списки розміщують на сайті ЦВК, але на даний час завантажені не всі.

Частина 9 статті 219 Виборчого кодексу передбачає: «Під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі).

У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку».

Недотримання вимоги гендерного представництва під час формування виборчих списків порушує порядок висування кандидатів у депутати, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу є підставою для відмови у реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчого списку відповідної місцевої організації політичної партії. 

comments powered by HyperComments