До Харківської міськради хочуть потрапити 17 організацій партій: гендер та жеребкування

Четвер, 8 жовтня 2020, 09:14
Харківська міська територіальна виборча комісія зареєструвала кандидатів в міську раду від осередків 17 політичних сил, в тому числі від 5 парламентських партій і однієї депутатської групи. Всього до міської ради буде обрано 120 депутатів.
До Харківської міськради хочуть потрапити 17 організацій партій: гендер та жеребкування

5 жовтня місцева ТВК провела жеребкування партій. Тож за депутатські крісла боротимуться кандидати від місцевих осередків таких партій: «Наш Край» (місце у виборчому списку після жеребкування – 1), «Партія Шарія» (2), «Партія пенсіонерів України» (3), «ВО «Свобода» (4), «Європейська солідарність» (5), «Блок Світличної Разом!» (6), «Перемога Пальчевського» (7), «ВО «Батьківщина» (8), «Опозиційна платформа – За Життя» (9), «Акцент» (10), «За майбутнє» (11), «Слуга Народу» (12), «Голос» (13), «УДАР» (14), «Сила і Честь» (15), «Демократична сокира» (16), «Блок Кернеса – Успішний Харків» (17).

ОПОРА також проаналізувала гендерний склад списків кандидатів.

Від місцевого осередку політичної сили «Наш край» в міську раду балотується 47 осіб. Першим номером вказаний член Президії Національної академії наук України Володимир Семиноженко. Всього у списку кандидатів від цієї партії балотуються 28 чоловіків та 19 жінок.

Другий номер під час жеребкування отримала «Партія Шарія». Першим номером списку балотується підприємець Микита Роженко, якого побили у червні. Спочатку у партії зареєстрували 36 кандидатів, але зараз залишилось 25. 11 написали заяви на скасування реєстрації.

Третій номер у бюлетеню буде місцева організація «Партії пенсіонерів України». В їх списку 46 кандидатів – 28 чоловіків та 18 жінок. Перший номер – голова обласної організації цієї політичної сили Микола Кукуріка.

Четвертий номер під час жеребкування отримала місцева організація «ВО «Свобода». Всього за списком цієї політсили балотується 36 осіб, серед яких 22 чоловіка та 14 жінок. Першим номером списку зареєстрували пенсіонера податкової міліції Юрія Неходу.

Список кандидатів в депутати міськради від місцевого осередку партії «Європейська солідарність» очолив підприємець Олег Абрамичев. Ця політична сила буде у бюлетені під п’ятим номером. Всього у списку буде 42 особи: 25 чоловіків та 17 жінок.

Під шостим номером у бланку для голосування кандидатів в депутати міської ради буде місцева організація партії “Блок Світличної Разом!”. Першим номером в списку вказана народна депутатка України Юлія Світлична. Всього в списку цієї політсили 62 особи: 36 чоловіків та 26 жінок.

Сьомий номер дістався під час жеребкування місцевій організації партії “Перемога Пальчевского”. Першим номером списку цієї політсили буде начальник управління енергетичної політики та енергоефективності КП «Харківводоканал», брат загиблого політика Євгенія Кушнарьова - Сергій Кушнарьов. Всього список кандидатів в депутати від місцевої організації цієї партії складається з 36 осіб. Із них 21 – чоловік, 15 – жінки.

У виборчому списку під номером вісім буде місцева організація партії “ВО “Батьківщина”. Список кандидатів до міської ради від місцевого осередку цієї партії очолив генеральний директор КП «Олімпійський учбово-спортивний центр «Акварена» Ігор Приходько. Всього у списку зареєстрували кандидатами в депутати міськради 63 особи, з яких 38 - чоловіки та 25- жінки.

Під дев’ятим номером у бюлетені буде список місцевої організації партії «Опозиційна платформа - За життя». Перший номер списку, який складається з 84 кандидатів - народний депутат України Олександр Фельдман. Серед кандидатів ОПОРА нарахувала 34 жінки й 50 чоловіків. 

Десятий номер у бюлетені отримав список місцевої організації партії “Акцент”, у якому 36 осіб. Перший номер списку пенсіонер Сергій Густилін. В списку цієї політсили 20 чоловіків та 15 жінок. 

Номер 11 в бюлетені в результаті жеребкування отримала місцева організація партії “За Майбутнє”. На першому місці списку – директор ПАТ «Концерн АВЕК та КО», яке управляє ТЦ «Барабашово» Андрій Вінаков. У списку кандидатів від цієї політсили налічується. У списку партії налічується 47 осіб, з них 26 чоловіків та 21 жінка. 

Місцева організація політичної партії «Слуга Народу» отримала 12 номер у виборчому списку під час жеребкування. Місцевий осередок партії «Слуга народу» в депутати міськради висунув 84 кандидати. Першим номером списку є чинний голова Харківської ОДА Олексій Кучер. У списку 50 чоловіків та 34 жінки.

Під 13-м номером у бюлетені буде місцевий осередок партії «Голос». Вони подали у кандидати у депутати Харківської міськради 35 кандидатів. Перший номер списку проректор приватного закладу «Інститут «Харківська школа архітектури» Олександра Нарижна. У списку 21 чоловік та 15 жінок. 

14 номер у виборчому бюлетені списку кандидатів у депутати міської ради отримала місцева організація партії «УДАР». Їх список складається з 38 кандидатів. першим номером списку є президент ГО «Українська Федерація Бразильського Джиу-Джитсу», чинний депутат міськради (фракція “ВО «Самопоміч») Георгій Лаговський. В списку 22 чоловіки та 16 жінок.

Місцевий осередок партії “Сила і честь” отримав 15 місце під час жеребкування. Список складається з 36 кандидатів. Першим номером списку є керівник обласного осередку партії Володимир Запорозький. Щодо гендерного складу списку, то його на час аналізу ще не було опубліковано ТВК.

Під 16-м номером у бюлетені буде місцевий осередок партії «Демократична сокира». У списку цієї політичної сили 44 кандидати, з яких 24 чоловіки та 20 жінок. Першим номером списку є приватний підприємець Микита Соловйов.

До списку кандидатів в депутати міськради від місцевого осередку «Блок Кернеса - Успішний Харків» зареєструвались 84 особи. Ця політсила отримала 17 номер в бюлетені. Першу позицію у списку зайняв міський голова Геннадій Кернес. За підрахунками ОПОРИ, у списку кандидатів налічується 47 чоловіків та 37 жінок.

Постанови про реєстрацію кандидатів розміщені на сайті міської ради. Також виборчі списки розміщують на сайті ЦВК, але наразі завантажені не всі.

Частина 9 статті 219 Виборчого кодексу передбачає: «Під час формування єдиного та територіальних виборчих списків організація партії повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці (місцях з першого по п’яте, з шостого по десяте і так далі) кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі). У разі формування організацією партії єдиного та територіальних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4) застосовується вимога щодо почергового включення кандидатів різної статі до списку».

Недотримання вимоги гендерного представництва під час формування виборчих списків порушує порядок висування кандидатів у депутати, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 230 Виборчого кодексу та є підставою для відмови у реєстрації всіх кандидатів у депутати, включених до виборчого списку відповідної місцевої організації політичної партії. 

comments powered by HyperComments