Їздиш частіше - сплачуєшь менше. В Харкові презентували моделі гнучкого тарифу для транспорту

Четвер, 8 жовтня 2020, 15:38
Біля адміністрації КП «Харківський метрополітен» сьогодні, 8 жовтня, експерт Харківського Антикорупційного Центру з міської інфраструктури Владислав Кулик презентував три моделі гнучкого тарифу.
Їздиш частіше - сплачуєшь менше. В Харкові презентували моделі гнучкого тарифу для транспорту

«Ми хочемо зробити комунальний транспорт міста більш привабливим для харків’ян. Зробити такі умови, щоб містяни замість приватних перевізників обирали комунальний транспорт та грошима підтримували розвиток транспортної інфраструктури міста. Тож разом із експертами ми розробили три конкретні моделі гнучкого тарифу в транспорті і пропонуємо міській владі впровадити їх», - зазначив Владислав Кулик.

Три моделі гнучкого тарифу для Харкова розробляв член робочої групи з впровадження систем електронного квитка при міністерстві інфраструктури України Іван Фурлет. Який також впроваджував електронний квиток у місті Житомирі та очолював КП “Житомиртранспорт” .  На жаль особисто приїхати через ситуацію з коронавірусом він не зміг, тож пояснив тонкощі кожної моделі у відеоформаті.

«За висновками аналізу були запропоновані 3 моделі, які можуть бути впроваджені у м. Харкові. Перша - передбачає диференціацію вартості за кількістю поїздок. Пасажир може придбати наперед певну кількість поїздок і чим більше він їх купує, тим дешевшими вони є.  Друга - надає за передплатою безлімітну кількість поїздок протягом певного строку. Дозволяє забезпечити надання послуг тим, хто безальтернативно користується комунальним електротранспортом та стимулює його використання населенням. Третя - вдосконалює існуючу тарифну модель та передбачає надання знижки на другу оплату при пересадці протягом визначеного часу», - пояснив Іван Фурлет. 

Всі три моделі використовують можливості системи електронного квитка, так чи інакше стимулюють його використання, підвищують прозорість функціонування системи громадського транспорту та посилюють її роль.

Економіст ХАЦ Євген Лісічкін нагадує, що міська влада ще у 2019 році разом із підвищенням тарифів у громадському транспорті рішеннями виконкому зобов’язала комунальні підприємства міста, що займаються пасажирськими перевезеннями розробити динамічні (гнучкі) тарифи на проїзд у комунальному транспорті міста. 

«Це була гучна історія,  коли підвищувався тариф в метро з 5 до 8 гривень, а в трамваях і тролейбусах з 4 до 6 гривень 20 лютого 2019 року на виконкомі міськради затверджено було, що метро, ​​два трамвайних і два тролейбусних депо, повинні розробити гнучкий тариф системи оплати в місті Харкові. 22 травня 2019 року був повторений в рішенні виконкому Харківської міськради про те, що ці трамвайні депо, тролейбусні і метро, ​​повинні розробити гнучкий тариф. Тоді ж, заступник Харківського міського голови, профільний, Євген Водовозов, по транспорту, сказав, що на це піде приблизно один рік, на вивчення пасажиропотоку, на вивчення в різні періоди року пасажиропотоку, цифр і вони вийдуть з пропозиціями, - зазначає Євген Лісічкін. - Як бачимо, вже пройшло з лютого 2019 року найбільше півтора року, ніхто не вийшов в публічну площину від міської влади, від Департаменту інфраструктури, від профільних комунальних підприємств, ніхто не презентував гнучкий тариф. Тож ми вирішили допомогти».

Свої пропозиції ХАЦ передав до адміністрації КП «Харківський метрополітен» та Харківської міської ради. Такі ж пропозиції від ХАЦ найближчим часом отримають трамвайні та тролейбусні депо поштою.

 

comments powered by HyperComments