У Харкові суд визнав протиправною та скасував постанову ДВК про позбавлення права присутності спостерігача ОПОРИ

Субота, 31 жовтня 2020, 12:46
Суд скасував постанову дільничної виборчої комісії №631657 від 25 жовтня про позбавлення права присутності офіційного спостерігача ОПОРИ.
У Харкові суд визнав протиправною та скасував постанову ДВК про позбавлення права присутності спостерігача ОПОРИ

Про це йдеться у рішенні Червонозаводського райсуду міста Харкова від 30 жовтня.

Нагадаємо, що 26 жовтня спостерігача ОПОРИ видалили з дільниці №631657 у місті Харкові після того, як вона зафіксувала порушення – заповнення протоколу олівцем.

Представниця ОПОРИ зробила зауваження членам комісії, після чого голова ДВК запропонувала членам комісії видалити представника ОПОРИ з приміщення, де відбувалося підсумкове засідання. Комісія проголосувала за позбавлення права присутності офіційного спостерігача, після чого голова ДВК запропонував спостерігачу покинути приміщення.

Водночас члени ДВК порушили процедуру видалення. Адже спочатку спостерігачу виноситься попередження, а вже після цього ставиться на голосування питання про позбавлення права присутності. Попередження зроблене не було (ч. 11 ст 60 ВК України).

На прохання отримати постанову про позбавлення права присутності офіційного спостерігача, голова ДВК відповів відмовою. За його словами, постанову можна буде побачити на інформаційному стенді.  Через деякий час, спостерігачеві надали незавірену печаткою копію постанови.

Згідно пункту 3 ч. 4 статті 37 Виборчого кодексу України рішення виборчої комісії з розглянутого питання письмово оформляється у формі постанови, яка повинна містити мотивувальну частину з посиланням на обставини, що зумовили розгляд питання на засіданні комісії

Представники ОПОРИ повідомили поліцію про перешкоджання діяльності офіційного спостерігача.

Після видалення спостерігачки з приміщення виборчої дільниці, її заблокували у будівлі за адресою: вул. Катерининська.8, де розташована ДВК та не випускали.

27 жовтня спостерігача ОПОРА звернулася до суду з позовом про скасування постанови ДВК стосовно позбавлення права присутності.

Суд встановив, що представники комісії не надали докази дій спостерігача ОПОРИ по перешкоджанню членам ДВК здійснювати свої повноваження.

«В судовому засіданні секретар ДВК визнала зауваження спостерігача справедливим, яке вона врахувала і змінила характер своїх дій», - йдеться у рішенні суду.

Тож суд задовольнив позов ОПОРИ, визнав протиправною та скасував постанову ДВК.

comments powered by HyperComments