Харків’ян навчили бути активними громадянами

Понеділок, 2 листопада 2020, 12:36
Цього тижня добіг кінця проєкт «Школа громадського лідера». Завданням Школи було допомогти активним громадянам розширити свої знання в різних сферах суспільної діяльності і навчити застосовувати їх в просуванні реформ на місцевому рівні. Проєкт був реалізований Громадським об'єднанням «Харківське агентство місцевого економічного розвитку» за підтримки European Endowment For Democracy.
Харків’ян навчили бути активними громадянами

Проєкт «Школа громадського лідера» був орієнтований на тих, хто працює над створенням сильного громадянського суспільства в Україні, а саме, на лідерів некомерційних організацій, керівників соціальних проєктів, публічних активістів, соціально активних громадян, підприємців.

За словами організаторів, важливими критеріями відбору учасників були: мотивація взяти участь у виборах, участь у соціально-значимих проєктах, бажання змінити що-небудь у своїй громаді.

В рамках проєкту учасники не тільки вдосконалювали наявні навички, а й отримали нові знання, які допоможуть в подальшій роботі. Кожен етап проєкту характеризувався різними тематичними блоками, які вели відомі тренери-лектори. Так учасники навчилися майстерності успішних публічних виступів і самопрезентації. Тренером цього блоку виступав Дмитро Ляховецький –  бізнес-тренер, психолог, консультант з методу позитивної психотерапії. Блок «Політичні комунікації» вела Юлія Біденко – кандидатка політологічних наук кафедри політології ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Крім того, серед лекторів були: Артем Коновалов – програмний директор ГО «Центр Розвитку Громад»; Олег Кулініч – доцент кафедри соціальної та гуманітарної політики Харківського регіонального інституту НАДУ при Президентові України тощо.

Крім того, проводились додаткові факультативи, спрямовані на поглиблення отриманих в Школі теоретичних знань, наприклад, «Менеджмент проєктів», «Особливості формування бюджету для виборів», «Особливості організації виборчого процесу на місцевих виборах 2020», «Тренінг для спостерігачів, які працюють на виборах».

Проєкт складався з двох етапів. Захист учасниками першого етапу своїх проектів відбувся в листопаді минулого року, другий етап завершився 16 листопада цього року.

Кілька місяців активного навчання, залучення реальних практиків, менторство, підготовка, та нарешті, можливість презентувати свій проєкт експертному журі.

У першій хвилі Школи серед представлених проєктів були:

- Резиденція «Харітоновская ремінісценція». Художня платформа переходу від конформізму до популярній культурі.

- «Харкову не вистачає сокири» - виборча кампанія місцевої партії «Демократична сокира».

- Екопарковка. Територія для паркування транспортних засобів, усіяна газонної травою і зміцнює газон спецплітамі.

- Он-лайн платформа майстер-класів «Агентство творчих ідей». Віртуальна майданчик, що об'єднує людей з особливими талантами.

- Школа лідерства та креативу «Творчий імпульс». Дитяча школа лідерства.

- «Дитяча ПлощАРТка» - крафтового соціальна мережа для підлітків. Онлайн простір підтримки підлітків у зростанні.

У цьому році відбулася друга хвиля проєкту. Знаково, що саме в рік, коли мали відбутися вибори на місцях, велика частина учасників Школи, отримавши необхідні знання, прийняла рішення йти на місцеві вибори в якості кандидатів у депутати.

«Ми розробили такий формат Школи, який дозволяє побачити і виявити тих, хто горить ідеєю, вміє залучати ресурси і об'єднувати інших навколо задуму. Виявляючи таких лідерів, ми хочемо, щоб кожна людина могла надихнутися прикладом, побачити повноту можливостей в своєму повсякденному житті та діяльності», – розповідає керівник проєкту Олександр Чумак. – Особливо приємно, що кожен другий учасник цього року прийняв рішення брати участь у виборах в якості кандидата в депутати місцевої, районної, обласної ради і навіть кандидата в мери».

«Школі громадського лідера» хочу подякувати за нові знання, особливо за те, що вони безкоштовні та доступні для звичних харків'ян, які прагнуть навчатися. Що нового я дізналася із пройденого курсу? Майже все! Тепер точно знаю одне – Немає Нічого Неможливого, головне бажання та дії, – розповідає Єрьоменко Ольга, учасниця другого етапу проєкта. – Нові знання, знаю певно, мені допоможуть, як мінімум у звичному житті.  Надалі спробую приєднатися до громадської організації, щоб стати активістом, не сидіти на дивані та спостерігати з вікна власної квартири, а самій робити нову історію. Дякую за можливість навчатися та познайомитися з новими цікавими людьми. Лозунг Школи ЗМІНЮЙ, ВПЛИВАЙ, РЕАЛІЗУЙ!»

Втіливши в життя власні проєкти, випробувавши свої сили в якості кандидатів и депутати, випускники «Школи громадського лідера» змогли довести свою здатність вирішувати проблеми практично будь-якої складності, отримали цінний досвід і шанс реалізувати себе.

comments powered by HyperComments