Підроблені довідки, автономери та заниження вартості: заступник керівника слідчого управління Харківщини «кришує» корупцію у «сервісних центрах МВС»?

Середа, 25 листопада 2020, 10:13
Сервісні центри МВС з’явилися в 2016 році замість скасованих МРЕВ ДАЇ в ході реформування міністерства.
Підроблені довідки, автономери та заниження вартості: заступник керівника слідчого управління Харківщини «кришує» корупцію у «сервісних центрах МВС»?

Заміна МРЕВ сервісними центрами подавалася керівництвом МВС, як один з кроків ліквідації корупції. Але насправді, як з’ясувалось, незважаючи на зміну вивіски, колишні схеми збереглися та з’явились нові, і все це в одній будівлі із сервісним центром МВС у Харкові. А посадовці поліції «кришують» або «закривають очі» на злочинні схеми приватних компаній, в результаті чого бюджет недоотримує мільярди гривень, пише Police Control Ukraine.

Нещодавно колишній керівник Голосіївського управління поліції Денис Ярославський на своїй сторінці у Facebook опублікував відео з ефіру ток-шоу «Народ Проти» з Наташею Влащенко. Під час ефіру він розповів про те, як журналісти змогли отримати підроблені автомобільні номери президента Володимира Зеленського, медичні довідки щодо придатності до керування транспортними засобами на ім’я керівника поліції Харківської області генерала поліції Валерія Сокуренка, довідку з фотоданими голови СБУ Івана Баканова, довідку з фотоданими колишнього першого заступника керівника Офісу Президента України Сергія Трофімова. Звичайно, без присутності самих посадовців. Усе це видали у приміщенні, розташованому в одній будівлі із сервісним центром МВС у Харкові.

Відповідні документи Ярославський передав заступнику міністра внутрішніх справ Антону Геращенко, котрий пообіцяв їх вівчити та розібратися, а потім надати відповідь.

Police Control Ukraine вдалось дізнатись, які саме документи були передані Геращенку.

Зокрема, це дійсно отримані в приміщенні, де розташован сервісний центр МВС у Харкові, підроблені медичні довідки щодо керування транспортними засобами на ім’я:

медична довідка з фотоданими голови СБУ Івана Баканова;
  • медична довідка з фотоданими колишнього першого заступника керівника Офісу Президента України Сергія Трофімова.

Також журналісти зняли відео так званої «оперативної закупки» медичних довідок. На відео брат колишнього ДАЇшника Вакуленко Олег Іванович спокійнесенько підробляє медичну довідку з фото керівника СБУ Івана Баканова.

Отже, отримати водійське посвідчення без проходження медичного, психіатричного та наркологічного обстеження, може будь-яка людина, навіть хвора людина.

Також журналісти отримали підроблені державні номерні знаки як у президента Зеленського та міністра внутрішніх справ Авакова. Такі підроблені номерні знаки допомагають зловмисникам залишатися непокараними. Звісно, що виготовлені вони були не згідно ДСТУ 4278:2004.

І як то кажуть «вишенька на торті»: журналісти зняли відео «оперативної закупки» виготовлення за гроші підроблених звітів щодо оцінок транспортних засобів з метою зниження оподаткування. У цій схемі із використанням підроблених печаток Універсальної Біржи «Україна» працює спільниця Олега ВакуленкаХристенко Наталія Вікторівна. Так, для приклада такої злочинної «оцінки» журналісти взяли «Mercedes-Benz G 63 AMG» 2012 року випуску.

За 500 доларів США «Mercedes», ринкова вартість якого близько 2-х мільйонів гривень, був оцінений у 44 тис. грн. Для заниження вартості було позначено – «незадовільний» технічний стан автівки та завищені показники одометра.

Довідково: Ст.173.2. Податкового кодексу України: Як виняток з положень пункту 173.1 цієї статті, під час продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою 1 відсоток. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року другого та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною у пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу.

 
Христенко Наталія Вікторівна отримує $500 за занижену вартість «Mercedes»

А трохи раніше, справжнім експертом відповідний «Mercedes» був оцінен у майже 2 млн грн.

Через цю злочинну схему бюджет недоотримує мільярди гривень.

За інформацією проінформованого джерела Police Control Ukraine, відповідну корупційну схему на Харківщині «кришує» заступник начальника слідчого управління ГУНП в Харківській області Максимович Олег Орестович.

Олег Максимович.

Максимович разом із своїм поплічником – ексДАЇшником Вакуленко Сергієм Івановичем діють у плідній співпраці, один надає так званий дозвіл, ймовірно, не без відома вищого керівництва поліції області (Валерія Сокуренко (керівник поліції Харківскої області), Сергія Чижа (начальник слідчого управління)), інший займається беспосередньо «бізнесом».

Так, у злочинній схемі задіяні такі приватні компанії:

Разом з цим, було з’ясовано, що на території України в структурі сервісних центрів МВС тривалий час здійснюється злочинна діяльність з перереєстрації автотранспорту померлих громадян, без відома власників та автотранспорту, який знаходиться у банківській заставі. Для вказаної діяльності використовується фірма посередник у вигляді «комісійного магазину» ПП «ГЛОБАЛНЕТ-СЕРВІС» (м.Чернівці).  Директором і засновником фірми є гр. Бузюмов ​​Михайло Михайлович, зареєстрований у м. Ізмаїл Одеської області. З судового реєстру випливає, що Бузюмов ​​М.М., ймовірно, є наркозалежною особою (неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за керування авто у стані наркотичного сп‘яніння) та неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за здійснення фіктивної комерційної діяльності.

Згідно інформації з відкритих баз даних, в яких комерційних структурах Бузюмов ​​М.М. є керівником, а також яка кількість виконавчих проваджень щодо стягнення заборгованості відкрита відносно нього, випливають факти, які вказують на його фіктивність, як директора.

Так журналістами було задокументовано, що на території Харківської області таким протизаконним шляхом перереєстрація автотранспорту здійснюється Сергієм Вакуленко у змові з Наталією Христенко, у своєму незаконно захопленому у держави офісі, ймовірно, при співробітництві керівництва Регіонального сервісного центру МВС в Харківській області за адресою м.Харків, вул. Шевченко, 26.

29 вересня 2020 року в своєму офісі без наявності власника Христенко Н.В.та Вакуленко С.І. підробили договір комісії з ПП «ГЛОБАЛНЕТ-СЕРВІС»,  на підставі якого через корумповані зв‘язки в територіальному сервісному центрі МВС 6341 було протиправно перереєстровано автомобіль «Volkswagen Passat».

  • Підроблений фігурантами договір комісії:

З судового реєстру випливає наявність багатьох позовів від осіб, потерпілих внаслідок протизаконної перереєстрації за підробленими договорами комісії ПП «Глобалнет-сервіс» від імені померлих громадян та без відома власників. Один із дуже наочних прикладів – продаж через ПП «ГЛОБАЛНЕТ-СЕРВІС» автомобіля померлого, який ще й перебував в банківській заставі.

Як Police Control Ukraine повідомило проінформоване джерело, також з метою уникнення штрафів за порушення ПДР, зафіксованих в автоматичному режимі стаціонарними відеокамерами, брати Вакуленко на замовлення власників авто виготовляють підроблені номерні знаки, в яких змінюють місцями 2–і останні літери номерного знаку. Внаслідок цього, не надається можливим ідентифікувати власників автотранспорту, які здійснили порушення ПДР, зафіксовані стаціонарними відеокамерами, відповідно правопорушники уникають відповідальності.

Нагадаємо, раніше Police Control Ukraine, повідомляв з посиланням на проінформовані джерела, що Сергій Чиж – заступник начальника ГУНП в Харківській області, використовує свою посаду для особистого збагачення і кришування нелегального бізнесу, бере хабарі за закриття справ або тривале «розслідування» справ. Ще з часів роботи в Полтавській області він «приютил» свого зама «по економіці» Олега Максимовича, який благополучно приїхав працювати до Харкова.

Видання «Bastion.tv» повідомляло, що Олег Максимович раніше працював прокурором в Одесі у місцевій прокуратурі і звідти був звільнений за бійку напідпитку. Після звільнення через службову невідповідність за непройдену атестацію, Максимович влаштувався до ГУНП у Полтавській області. А коли з поліції Полтавщини пішов Чиж, то й Максимович поїхав до Харкова.

Їздить Олег Максимович на авто «Nissan Teana» 2010 року випуску. Автівку декларує дружина Максимовича – Світлана.

Слід зазначити, що відповідний «Nissan Teana» був викрадений в Донецькій області. Авто з д/н «АН6390ВК», власником якого тоді була Сумалінська Оксана Анатоліївна, оголошувалось у розшук. Поліція так і не знайшла автівку. Проте, ще у 2015 власники самі знайшли його у Харкові, звісно з іншими держномерами. Наразі автівка зареєстроване на тещу Максимовича – Смірнову Ольгу Миколаївну.

Дружина Максимовича також декларує «Toyota RAV-4 Hybrid» 2019 року випуску.

Сам Максимович декларує «Volkswagen Passat B6» 2007 року випуску. До речі, саме цей «Passat» Максимович тривалий час не вносив у декларацію.

Окрім іномарок, Максимович має «Daewoo Lanos» 2003 року випуску, записаний на себе.

comments powered by HyperComments