Замість вершкового масла наших дітей годують контрафактним маргарином, - генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія»

Середа, 16 грудня 2020, 18:00
Фахівці ДП «Харківстандартметрологія» спільно з Держаудитслужбою провели експертизу якості масла вершкового, яке поставлялося в дитячі садки Куп'янська (Харківська область).
Замість вершкового масла наших дітей годують контрафактним маргарином, - генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія»

Результати перевірки шокували навіть фахівців зі стажем - в зразках продукції було виявлено 94,7% немолочних жирів при нормі 0%.

Крім цього Відділ освіти Куп'янської міськради, де проводилась перевірка, завищив граничну торговельну націнку послуг харчування на 235%, а вартість цього «масла» збільшилася за півроку на 150%. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив глава Північно-східного офісу Держаудитслужби Станіслав Косінов.

Чим же годували дітей і чому сурогатний продукт не виявили раніше?

«Не секрет, що вершкове масло належить до продуктів, що найчастіше фальсифікують», - зазначає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. Його можна зробити взагалі без молока, замінивши дорогий молочний жир пальмовою, кокосовою оліями або сумішшю рослинних олій, чим і користуються недобросовісні виробники, бажаючи заощадити.

Масло, спред або маргарин?

Давайте розберемося, що таке вершкове масло, спред і маргарин.

Згідно ДСТУ 4399: 2005 «Масло вершкове. Технічні умови», а також Закону України « Про молоко та молочні продукти», вершкове масло може виготовлятися виключно з коров'ячого молока і продуктів його переробки. Вміст рослинних жирів не допускається. При цьому вміст молочного жиру у вершковому маслі має бути не менше 61,5%.

Спред виготовляється з суміші натуральних молочних жирів і рослинних олій (соняшникової, кукурудзяної, соєвої, арахісової, бавовняної, оливкової, гірчичної, ріпакової, пальмової та ін.), а також харчових добавок, наповнювачів і вітамінів. При цьому зміст молочних жирів повинен бути не менше 25% від загальної кількості жиру.

Маргарин виготовляється на основі рослинної олії, води, емульгаторів з додаванням ароматизаторів.

У 2003 році в Данії був прийнятий закон, згідно з яким вміст транс-жирів в продуктах не повинен перевищувати двох відсотків. В інших європейських країнах їх кількість обмежена п'ятьма відсотками. У США існує заборона на використання транс-жирів в ресторанній кухні, а також введене обов'язкове маркування їх змісту в харчових продуктах.

«За минулий і позаминулий рік до України ввезли майже 200 тисяч тонн пальмової олії. У 2017 - 170 тис. тонн, 2016 - 150 тис.тонн. Ми рекордними темпами нарощуємо імпорт пальмової олії і вже більше 10 років є лідерами на планеті за споживанням цього продукту. Його додають куди завгодно, навіть в сосиски і ковбасу. Про кондитерські вироби взагалі промовчу», - коментує Володимир Величко.

Розмови про заборону використання пальмової олії при виробництві продуктів харчування тривають вже не один рік. Так в 2018 році відповідний законопроект навіть був прийнятий в першому читанні, але далі справа не пішла. І поки проблема не буде вирішена на державному рівні, величезна кількість фальсифікату буде потрапляти не тільки в наші холодильники, але і в дитячі навчальні заклади.

comments powered by HyperComments