«Вертеп-фест 2021» розпочався з передачі Вифлеємського вогню миру в Харкові

Понеділок, 28 грудня 2020, 20:57
У Харькові на площі Свободи відбулося символічне відкриття V «Вертеп-фесту», який цього року пройде під гаслом «Вертеп UnLock!», підкреслюючи, що навіть пандемія не в силах його скасувати.
«Вертеп-фест 2021» розпочався з передачі Вифлеємського вогню миру в Харкові

Під час заходу відбулася акція передачі Вифлеємського вогню миру громаді міста. Так традиція “Пласту” поширення ВВМ  символічно перетнулася зі слоганом Фестивалю “За світло, що темряву здолало”. В знак , що «Вертеп-фест» розпочато, пролунала його незмінна колядка “Нова радість стала”.   

Цього року Фестиваль пройде з 8 по 10 січня на сайті проекту, який перетвориться на «Вертеп-платформу». Впродовж трьох днів на ній транслюватимуться відео, надіслані учасниками з різних регіонів України та від етнічних спільнот: з вертепами, колядками, кулінарними майстер-класами різноманітних національних кухонь, танцями, розповідями про особливості традицій різних регіонів і народностей України. Організатори не тільки знайшли рішення як перевести активності Фестивалю в віртуальний простір, а й додали нові формати, наприклад, Колядка-Батл.

Цьогоріч «Вертеп-фест» відкрився 25 грудня на площі Свободи з передачі Вифлеємського вогню миру громаді міста. Представники Харківської Станиці Національної скаутської організації України «Пласт» вручили вогонь любові та добра глядачам і учасникам заходу – волонтерам організацій Help Army, «Укроп-хол», «Станція Харків» та іншим.

«Поширення ВВМ на Слобожанщині – одна з незмінних традицій харківських пластунів,  – розповідає координаторка акції, пластунка куреня «Степові Відьми» Ірина Маркевич. – Кожен рік ми отримуємо з Відня запалений в Вифлеємі вогонь, який символізує тепло, мир, злагоду і надію. Пластуни передають його в церкви, державні установи, школи, лікарні, волонтерські організації».

Крім «Пласту» на церемонію відкриття «Вертеп-фесту 2021» завітали ще декілька дитячих колективів – від організації багатодітних сімей Харкова «Амма» і фольклороно-театральний колектив “Квітка-Сонця” Центру дитячої та юнацької творчості. На честь відкриття «Вертеп-фесту 2021» діти і дорослі разом заспівали колядку «Нова радість стала». По закінченню заходу пластуни повезли вогонь далі: в українські храми, військовий шпиталь, Інститут протезування та інші установи.

Далі «Вертеп-Фест» відбуватиметься виключно в онлайн-форматі. «Про підготовку до Вертеп-Фесту 2021 ми розмовляли ще з весни, коли тільки було об’явлено перший локдаун, – ділиться головна координаторка фестивалю, директорка БО «БФ «Харків з тобою» Олена Рофе-Бекетова. – Всі були впевнені, що до вересня, а, тим більше, до січня-2021 ковід-19 буде вже давно «позаду». Але життя розставляє свої пріоритети.  «Вертеп-Фест» –  це вже традиція для нашого міста, для України, і відмовитися від фестивалю ніяк неможливо. Ми знаємо, що його чекають – і діти, і дорослі, і не тільки в Харкові. Тому ми запропонували свій варіант проведення – «Вертеп-Фест в Інтернеті». Тож впевнені, що запропонований формат допоможе і зберегти традицію проведення яскравого Фестивалю, і відчути щорічне диво Різдва нам всім разом».

На головній сторінці платформи впродовж трьох днів пройдуть онлайн-трансляції головних заходів цьогорічного Фестивалю. По-перше, це буде традиційна акція одночасного співу «Нова радість стала», без якої вже неможливо уявити «Вертеп-Фест». Одночасне виконання однієї з найвідоміших колядок вперше відбулося в 2017 році в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. В 2020 році її підтримало 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії. Фольклорна вечірка «Етновечорниці» за участю представників національних спільнот, що проживають в Україні, пройде також в онлайн-форматі. Новинкою цього року стане запальний Колядка-Батл. Його учасникам належить довести, що саме вони найдрайвовіші колядувальники.  Команду-переможця визначить журі «Вертеп-Фесту».

На тематичних сторінках «Вертеп-платформи» у фестивальні дні транслюватимуть надіслані заздалегідь відео учасників:

  • «Різдвяна сторінка» – з виступами вертепів та колядувальників.
  • «Святкові страви» – по приготуванню традиційних зимових святкових страв.
  • «Етновечорниці» – з народними танцями, співами, розповідями про зимові свята і традиції їх святкування всіх народностей і спільнот, що мешкають в Україні.
  • «Народні промисли» – з тематичними майстер-класами.
  • «Учасники Вертеп-Фесту 2021» – відеопрезентації учасників.

Організатори запрошують поринути в січні в святкову атмосферу українських народних гулянь разом з «Вертеп-фестом в Інтернеті». Онлайн-формат розширює можливості для бажаючих підключитися до Фестивалю, де б вони не знаходилися. Тож, вертепуємо разом! Вертеп UnLock!

Нагадаємо, Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів був започаткований в Харкові у 2017 році Благодійним фондом «Харків з тобою». Відтоді дводенне дійство кожен рік збирає учасників з усіх куточків України – представників вертепних театрів, колядників, фольклорно-театральних колективів, аматорських об’єднань. Ключові події першого дня: Вертепна хода центром міста і Міжнародна акція одночасного виконання колядки «Нова радість стала». Вперше, 2017 році, її підтримали в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. В 2020 році до акції доєдналося 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії.  Потім впродовж дня виступи колективів проходять на майданчиках в різних куточках міста. Колядники відвідують лікарні, Військовий госпіталь, будинки-інтернати та інші заклади.

З 2019 року на другий день заходу проводиться Фестиваль культур “Етновечорниці”. Разом з колективами “Вертеп-фесту” в ньому брали участь представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджикської, грузинської, башкирської, німецької та грецької. “Етновечорниці” допомагають краще пізнати культуру і традиції різних народностей, що мешкають в Україні, об'єднують і зміцнюють нашу спільноту через спільні танці, співи, святкування зимових свят.

Ресурси  Вертеп-фесту 2021:
Сайт проекту: https://vertepfest.com/
Сторінка на Facebook: https://www.facebook.com/vertepfest.kharkiv/
Сторінка в Інстаграмі: @vertep.fest.kharkiv

comments powered by HyperComments