Працівники харківського моргу ледь не винесли на зборах керівника вперед ногами

Четвер, 8 квітня 2021, 18:21
Звіт за п'ятирічну діяльність керівника Харківського регіонального бюро судово-медичної експертизи Юрія Кравченка затвердили, незважаючи на критику керівництва облради та громадян.
Працівники харківського моргу ледь не винесли на зборах керівника вперед ногами

Юрій Кравченко очолює Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи 14 років і знову планує брати участь в конкурсі. На загальних зборах судмедекспертів Юрій Кравченко звітував про п'ятирічну діяльнысть. Термін чинного контракту керівника закінчується в травні 2021 року. Присутні співробітники повинні були визнати задовільною роботу Юрія Кравченка - проголосувати таємно, для цього на вході їм видавали талончики. У Харківському обласне бюро СМЕ працюють близько 400 осіб - на Дмитрівській, 14, філіях, розташованих в Харкові і районах області.

Під час обговорення звіту співробітники відзначали, що колектив працює в аварійних приміщеннях по вулиці Дмитрівська, 14. Будинки побудовані в кінці XVIII - початку XIX століть. Усі підрозділи Бюро через недофінансування недоукомплектовані, люди працюють в надскладних умовах, отримують мінімальний рівень доходів і при цьому за свій рахунок купують витратні матеріали. У приміщеннях, які десятки років не бачили ремонту, тіла померлих лежать поваленими на підлозі, бігають щури. Туди не закритий доступ для сторонніх. Фотографії з моргу на Дмитрівській, 14 - головного підрозділу бюро - недавно передали першому заступнику голови Харківської облради Альберту Кононенку. Співробітники моргу писали йому в соцмережах і приходили на прийом. Вони ж написали звернення. Кажуть, що конфлікт триває з 2019 року.

Основний лейтмотив звернень: за останні 14 років, котрі Юрій Кравченко очолює комунальний заклад охорони здоров'я «Харківське обласне бюро судово-медичної експертизи» бюро не показало не тільки позитивної динаміки, а й прийшло в абсолютний занепад. «В історичному центрі Харкова, в двовікового будівлі зі статусом Пам'ятника архітектури, в найстарішому експертній установі утворився філія пекла! Нудотний трупний запах на всю округу, мертві тіла в секційних залах валяються прямо на підлозі, а деякі чомусь заховані в шафах! У напівтемному підвалі трупосховища тижнями гниють трупи і частини тіл упереміш з тільки що надійшли! Щури, брудні, мокрі, просочені кров'ю речі померлих, тотальна антисанітарія! Це пекло на землі - будні судово-медичного моргу на Дмитрівській! 21 століття! Центр Європи! І керівник усього цього пекла збирається висуватися в начальники ще на один термін!

На зборах керівництво визнало, що всі п'ять будівель Бюро на Дмитрівській мають жахливий вигляд, приміщення - в аварійному стані, працівники - не тільки на межі виживання, а й не мають можливості виїхати на місця огляду в складі слідчих груп через брак коштів. При цьому адміністрація натякнула, що може бути і гірше, тому нема на що скаржитися.

Будинки бюро по вулиці Дмитрівська, 14 знаходяться в аварійному стані. Бажання провести реконструкцію або переїхати в інші приміщення з метою забезпечення безпечних умов праці, а також належного поводження з тілами померлих у керівництва бюро відсутня. Всі підрозділи КУ ОЗ ХОБСМЕ не укомплектоване персоналом та необхідним обладнанням, люди працюють у надскладних умовах, отримують мінімальну зарплату і при цьому за свій рахунок купують витратні матеріали. Юрій Кравченко посилається на неможливість проводити будь-які ремонтні роботи в історичній будівлі без узгодження з іншими державними органами. Однак документів, які підтверджують факт звернення директора ХОБСМЕ до вищих інстанцій немає. Керівництво Бюро всі ці проблеми підтвердило, однак пояснити, чому вони не усуваються, не змогло. За словами заступника начальника Бюро Олени Малихін, війна на сході, катастрофа літака, пандемія - все це завадило установі приступити до нормальної життєдіяльності.

Перший заступник голови Харківської облради Альберт Кононенко, який був присутній на зборах, приєднався до обговорення звіту Кравченка: «Обласна рада має певну інформацію про діяльність установи. І ця інформація, на жаль, нас не радує. За 14 років, які Юрій Миколайович керує закладом, громада не побачила позитивних змін і результатів. Після ознайомлення з документацією, наданою керівництвом ХОБСМЕ, слід констатувати відсутність бажання змінити щось на краще. Можна було придбати нове обладнання, переїхати в нову будівлю, поліпшити умови праці фахівців. Замість цього керівник Бюро жодного разу не звернувся до обласної ради з цього приводу».

Заступник голови облради звернув увагу і на недобру атмосферу всередині колективу. За його даними, жителі області після звернень в Бюро пишуть скарги, в яких вказують на жахливі умови, порушення санітарних норм, негативне ставлення до відвідувачів і взагалі повний бардак в Бюро. Все це створює як внутрішнє, так і зовнішнє напруга.

Під час обговорення звіту деякі працівники Бюро висловлювали переконання: був шанс на позитивні зміни і можливість позбутися від «тягаря, яке понад десять років унеможливлює розвиток установи». Причому нікому з присутніх незадоволених співробітників слова не дали. Більш того, маніпулятивними методами провідні зборів перевели проблемні питання зі сфери компетенції керівника Юрія Кравченка на адресу обласної ради, якому і належить дане КП. Цікаво прозвучало і пропозиція висловити задоволення роботою керівника не таємним, а відкритим голосуванням. Адміністрація Бюро ретельно стежила за підлеглими і контролювала процес голосування за звіт. Зрештою п'ятирічний звіт схвалено, але з одночасною підтримкою оплесками виступи представника облради.

«Після мого звернення, легкої полеміки, вони поміняли форму голосування з таємницею на відкриту. Всі проголосували за нього. Є нюанс: були журналісти якихось видань, і я по фотографіях порахував, може десь помилився, кількість людей, які перебували в залі. Вони озвучили 217 осіб - кворум повинен бути більше половини від співробітників. У залі я нарахував максимум 170, тобто, кворуму не було», - пояснив Альберт Кононенко.

Альберт Кононенко не розуміє, чим 14 років займався керівник комунального підприємства.

«Це наше комунальне підприємство, воно вкрай важливо, експертна робота їх потрібна і багато там просто працюють в нелюдських умовах», - констатував перший заступник голови облради.

Альберт Кононенко вважає, що бюро судово-медичної експертизи повинно знаходитися на території медичного закладу і бути обладнано за сучасними стандартами. Керівника установи будуть вибирати в травні і Юрій Кравченко хоче зайняти цю посаду вчетверте. Але: чи потрібен такий горе-керівник?

comments powered by HyperComments