Отримати субвенцію з міського бюджету на реконструкцію гуртожитків і спорткомплексу «Каразінський» цілком реально — Т. Кагановська

Вівторок, 18 травня 2021, 21:40
Одним з ключових питань, яке належить вирішувати новому ректору Каразінського університету, буде ремонт і проживання в гуртожитках.
Отримати субвенцію з міського бюджету на реконструкцію гуртожитків і спорткомплексу «Каразінський» цілком реально — Т. Кагановська

Важливим джерелом доходу для Харківського університету є міжнародне партнерство, зокрема, підготовка іноземних студентів.

«Університет — стратегічно важливе, експортно-орієнтоване підприємство, оскільки постачає свою освітню продукцію в більш ніж 60 країн світу. Ми готуємо понад 4000 іноземних студентів! — каже кандидат на посаду ректора ХНУ ім. В.Н. Каразіна, декан юридичного факультету Тетяна Кагановська. — Вони приїжджають до Харкова, інвестують в наше місто, забирають на Батьківщину частинку Харкова з собою в душі».

За словами Кагановської, студент може вчитися тільки тоді, коли для нього створені необхідні умови — в тому числі, і для проживання.

Наприклад, в минулому році в Харків прибула делегація з Сінгапуру, який активно хоче розвивати у себе ядерну енергетику. Велися переговори про те, щоб відправляти на навчання до нас в університет за рахунок держави до 10 осіб щорічно. Гості відвідали ННЦ «Харківський фізико-технічний інститут» і фізтех, їм все дуже сподобалося. Два питання були важкими, з ними треба було працювати: проблеми безпеки в прифронтовому Харкові і умови життя в гуртожитку на П'ятихатках. Жахнувшись його станом, Сінгапур врешті відправив своїх студентів до Німеччини.

«Створити при наявності інвестицій прийнятні умови життя в гуртожитку для іноземців, звичайно ж, не проблема. Роз'яснити і переконати, що Харків - зручне і безпечне місце для навчання теж можливо, — впевнена Т.Кагановская. Вирішення даного питання потребує чіткого алгоритму, витримки, наполегливості, щоденної роботи, відмови від популізму».

За її словами, простий шлях — «наводити марафет», складний — планово впроваджувати програми комплексного ремонту гуртожитків.

«Другий шлях — стратегічно правильний. Однак, щоб їм рухатися, необхідно знаходити підтримку органів місцевого самоврядування. І у нашої команди є чіткий план роботи в цьому напрямку», — стверджує кандидат в ректори університету ім. Каразіна.

Як повідомила Кагановська, проект реконструкції спортивного комплексу «Каразінський» три роки тому був оцінений у 200 млн грн. За її словами, об'єктивно такої суми в бюджеті університету немає. Тому тут необхідно розраховувати на кошти Державного Фонду регіонального розвитку, міністерств, міського та обласного бюджетів.

«Отримати субвенцію міста на реконструкцію стадіону і гуртожитків цілком реально, —  вважає декан юрфаку. — У Харкова сьогодні катастрофічно не вистачає легкоатлетичних арен: стадіон «Динамо» розписаний на рік вперед. Однак його вистачає тільки на ДЮСШ, училище і академію фізкультури».

Тетяна Кагановська впевнена: якщо міська влада допоможе університету добудувати стадіон в обмін на можливість для дітей та студентів інших вузів і дитячих шкіл займатися легкою атлетикою в центрі міста — ХНУ ім. Каразіна з радістю таку можливість надасть.

comments powered by HyperComments