Хмарові технології, Moodle та Zoom - Кагановська розповіла, завдяки чому відновив роботу Каразинський

1  |  П'ятниця, 8 квітня 2022, 18:39
Керівництво провідного національного вишу подбало про надійний тил.
Хмарові технології, Moodle та Zoom - Кагановська розповіла, завдяки чому відновив роботу Каразинський

Харківський Каразінський університет з моменту свого відкриття знаходиться у серці Харкова, у самому центрі міста. І залишився працювати у Харкові.

Про це пише на сторінці у ФБ ректорка Харківського Національного університету ім. В.Каразіна Тетяна Кагановська.

Коли 1 березня по центру Харкова був нанесений ракетний удар, головний корпус університету внаслідок потужної ударної хвилі зазнав пошкодження та був знеструмлений. У ході подальших бомбардувань Харкова в результаті варварських ударів по університету повністю зруйнований навчальний корпус економічного факультету та Каразінської школи бізнесу на вулиці Мироносицька. Суттєво пошкоджений корпус інституту «Фізико-технічний факультет» на П'ятихатках, корпус Каразінського інституту держуправління. Також зруйновано спортивний комплекс, значно пошкоджені два з дев’яти студентських гуртожитків. Потребує суттєвих відновлювальних робіт музей природи, місце зберігання фонду старовинних та рідких книг бібліотеки. У двох основних корпусах університету на майдані Свободи є значна кількість вибитих вікон внаслідок ударної хвилі, що призвело до часткового розмерзання опалювальної системи, були проблеми з енергопостачанням.

Попри все це університетська спільнота одноголосно висловилася за продовження роботи в Харкові. Без переміщення чи евакуації.

Саме тому, каже ректорка, за підтримки Міністерства та завдяки дружній допомозі «Полтавської політехніки» було розгорнуто необхідні резервні інфраструктурні можливості в найближчому тилу, в Полтаві. Подекуди, в умовах важких, систематичних ударів по Харкову це створює необхідний запас міцності.

«Завдяки тому, що в Полтаві, у відносній безпеці були розгорнуті необхідні сервери для забезпечення електронного документообігу, навчально-методичних матеріалів на базі Moodle, університет продовжив працювати. Варто зазначити, що ми подбали й про резервні можливості на базі хмарних технологій, традиційно використовуємо сервіси Google та Zoom. Це створює резерв для стійкого функціонування», – відзначає Тетяна Кагановська.
 
Там же, у Полтаві, розгорнули логістичні можливості для прийому постраждалих з Харкова. У гуртожитках «Полтавської політехніки» розміщуємо працівників університету, житло яких було зруйновано в Харкові внаслідок обстрілів. Працюємо над відправкою у Харків гуманітарних вантажів на базі Каразінського гуманітарного штабу, який функціонує в дорозі між Харковом і Полтавою.

«В перші тижні війни, завдяки підтримці Міністерства та обласної військової адміністрації нам вдалося допомогти виїхати всім бажаючим – і студентам, зокрема з гуртожитків, і викладачам, і працівникам, – розповідає ректорка. – Такий виїзд, безумовно, продовжується, бо Харків перебуває під постійним обстрілом, особливо деякі його житлові мікрорайони. Але це особисті рішення людей, які шукають відносної безпеки. І наше завдання допомогти та підтримати людей у скрутний час».

Але варто відзначити, що у Харкові продовжує працювати більшість працівників університету, залишається чимало студентів. Бухгалтерська служба саме з Харкова забезпечує виплату стипендій і заробітної плати. Дирекція студмістечка допомагає студентам, які в силу різних причин залишаються в деяких наших гуртожитках, в укриттях. Університетські об’єкти під наглядом служби охорони. Вдалося відновити енергопостачання основних корпусів.

Волонтери з числа працівників університету та адміністративно-господарчих служб займаються ремонтними та відновлювальними роботи, наскільки це можливо. Університет з 28 березня запустив освітній процес у дистанційному асинхронному режимі.

«Університет не залишається з проблемами на самоті. Ми вдячні всім, хто нас підтримує, відгукнувшись на наш заклик Help Karazin University. Ми дякуємо за небайдужість та потужну зацікавленість долею Каразінського університету, відчуваємо підтримку та дружню допомогу. І розуміємо, що такий інтерес не випадковий, адже Каразінський – один з найстаріших та найавторитетніших університетів України. Та й університетська спільнота працює, навіть в таких важких умовах. І з Харкова, і з інших куточків України, і з інших країн, де волею долі опинилися наші університетські люди! Але ми вистоїмо та переможемо!» – переконана Тетяна Кагановська.

comments powered by HyperComments