Кремлівські фейкомети поширюють дезу про «трудову мобілізацію» на Харківщині

Субота, 7 травня 2022, 10:11
Кремлеботи працюють на максималках по Харківській області, але виходить дуже криво. Втім, так само, як у них і на полі бою.
Кремлівські фейкомети поширюють дезу про «трудову мобілізацію» на Харківщині

Ось, наприклад, свіженьке - примусова трудова мобілізація в Чугуєві за наказом… без самого наказу - бо ані посилання, ані скріну документа не додається.

«Останнім часом у соціальних мережах активно поширювали інформацію про трудову мобілізацію в Чугуївському районі. В коментарі посилаються на «приказ». Причому сам документ або посилання на нього відсутнє. Проте є «пояснення»: братимуть для будівельно-інженерних робіт – окопи рити, бліндажі зміцнювати і так далі. З одного боку, краще, ніж у цих окопах з автоматом сидіти, а з іншого, чим ближче до військових, тим для мирного гірше», – розповіли у ГО «Харківський антикорупційний центр» (ХАЦ).

За словами засновника Чугуївської правозахисної групи юриста Романа Лихачова, про жодну примусову трудову мобілізацію не йдеться. Ба більше, жодної інформації про те, що в Чугуєві когось примушували рити окопи, немає. Насправді ж люди залучаються до виконання робіт комунальними підприємствами на основі трудових договорів – тобто йдеться про добровільні та оплачувані роботи та загалом створення додаткової можливості отримати заробіток в часи безробіття для мешканців і переселенців, які залишились без роботи.

Згідно Кодексу законів про працю, а саме ст 21, трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

«Таким чином укладання договору підтверджує добровільність та оплатність робіт та фактично направлено на створення додаткової можливості отримати заробіток в часи безробіття для фахівців, які залишились без роботи», – підкреслює Роман Лихачов.

Тож подібні пости у соціальних мережах є маніпуляцією.

comments powered by HyperComments