Американські журналісти викрили російського генерала, який обстрілював Харків касетними боєприпасами

П'ятниця, 13 травня 2022, 16:12
Накази обстрілювати Харків касетними снарядами ухвалив генерал-полковник Журавльов, який перед тим "відзначився" у Сирії
Американські журналісти викрили російського генерала, який обстрілював Харків касетними боєприпасами

Як свідчить розслідування журналістів американського CNN, накази обстрілювати цивільні об'єкти в Харкові касетними боєприпасами ухвалював генерал-полковник Олександр Журавльов, який причетний до воєнних злочинів у Сирії, пише "Українська правда".

Обстріл Харкова 27 і 28 лютого, коли загинуло кілька людей і ще десятки отримали поранення здійснювався, як встановили журналісти, із реактивних систем залпового вогню "Смерч" касетними снарядами. Завдяки супутниковим знімкам, журналісти встановили, що 27 і 28 лютого касетні снаряди по цих місцях запустили військовослужбовці 79-ої реактивної артилерійської бригади РФ. На основі світлин компанії Planet Labs, що були зроблені очевидцями, відео очевидців та огляду боєприпасів, що не здетонували, вдалося встановити траєкторію снарядів. Саме в тому місці, де на думку фахівців мали бути РСЗВ, що випускали ці снаряди, на супутникових світлинах за 27 і 28 лютого помітили розміщення артилерійських установок та клуби диму після залпів.

Згідно з даними CNN, рішення про обстріл такими снарядами віддає особисто командувач військового округу, у якому дислокується даний підрозділ. 79 реактивно-артилерійська бригада належить до Західного військового округу РФ, яким командує генерал-полковник Олександр Журавльов.

Автори розслідування переконані, що російське військове командування не дозволяє військовослужбовцям нижньої та середньої ланки самим ухвалювати такі рішення про обстріл касетними снарядами.

У матеріалі зазначають, що Журавльов був призваний як офіцер в радянський контингент у Чехословаччині у 1980-ті роки. Після розпаду СРСР він переїхав до Росії, де служив у танкових військах.

У липні 2016 року Журавльова призначили командувачем російських військ у Сирії. На той момент, російський контингент зустрів рішучий опір сирійських повстанців у місті Алеппо.

Після призначення Журавльова, російські війська взяли місто в облогу, штучно створили голод у місті, супроводжуючи облогу нищівними авіаційними бомбардуваннями, і зрештою примусили захисників міста капітулювати. Така тактика зрештою і стала визначальною для російських військ у Сирії й Україні.

Крім того, міжнародні розслідувачі та журналісти зафіксували суттєве зростання випадків застосування кластерних боєприпасів проти беззбройного населення з боку російських та сирійських підрозділів після того, як Журавльов став командувачем.

До прикладу, за один місяць – із 10 вересня до 10 жовтня 2016 року, журналісти зафіксували 137 застосування кластерних снарядів проти цивільного населення Алеппо. Це у вісім разів більше, ніж за всі попередні 8 місяців бойових дій російської армії в регіоні. 

Після повернення з Сирії, Журавльов отримав з рук російського президента найвищу державну нагороду в Росії – "Героя Російської Федерації". Потім його двічі підвищили у військовому званні й зрештою призначили командувачем Західного військового округу.

Наразі проти Журавльова не запроваджено жодних санкційних заходів у країнах світу.

Касетні снаряди заборонені Конвенцією про касетні снаряди від 2010 року, але Росія й Україна не підписали її. Водночас застосування таких снарядів у густонаселених житлових районах міст є очевидним порушенням законів і звичаїв війни, і відповідно до Женевських конвенцій до відповідальності за ці воєнні злочини насамперед притягують командирів вищої ланки.

comments powered by HyperComments