Мер Харкова обіцяє, що метрополітен почне працювати "через тиждень-два"

Неділя, 15 травня 2022, 18:08
Чи ненайбільшою проблемою є те, що на станціях метрополітену Харкова зараз проживає чимало людей, які залишилися без житла
Мер Харкова обіцяє, що метрополітен почне працювати "через тиждень-два"

Харківський метрополітен, який зупинив перевезення і перетворився в укриття практично одразу після початку масштабної війни росії проти України вже через тиждень-два млже відновити свою роботу. Про це міський голова Харкова Ігор Терехов розповів в інтерв'ю для програми "Факти ICTV" .

Чи не основою проблемою для запуску Харківського метрополітену в режимі перевезень є те, що на станціях, які служили укриттям під час ракетних і артилерійських обстрілів міста, зараз проживають люди, які втратили своє житло. Їх мають переселити в гуртожитки та інші будинки.

"Ми домовилися з керівництвом метрополітену, були у тунелях, на станції обстежили разом із профільними інститутами, наскільки це можливо. Під час сильних бомбардувань у нас був посічений метроміст. Сьогодні нам дають висновок, що він поки що в нормальному стані, через нього можна пропускати склади метрополітену. 

Я думаю, тиждень-два, і перші потяги вже почнуть ходити метрополітеном. Безумовно, метрополітен є основним видом транспорту у такому мегаполісі, як Харків. І нам необхідно його запускати. 

Буквально з понеділка (16 травня – ред.) почнемо переселяти людей, які живуть на станціях метрополітену, до гуртожитків, надавати їм усі необхідні умови, продукти, медикаменти, постільні речі. 

Дітки ходитимуть до школи, до них ходитимуть вчителі. З малюками займатимуться вихователі дитячих садків, створимо нормальні, людські умови для життя. Людей ми переселятимемо, щоб найближчим часом запускати лінії метрополітену. Для нас це дуже важливо", - розповів Ігор Терехов.

Мер Харкова також зазначив, що він проти ідеї будівництва тимчасових осель, відповідно людей, які мешкають в метрополітені, розселять в гуртожитки навчальних закладів та підприємств. У 2014 року в Харкові розмістили тимчасові контейнерні містечка для переселенців із Донеччини і Луганщини, і, на жаль, їм так і не надали постійного житла, тому мер не хоче повторення такої історії. 

Ігор Терехов також розповів, що міський громадський транспорт Харкова був значно пошкоджений під час обстрілів, зокрема було пошкоджено біля половини трамваїв міста. Відповідно трамваї будуть курсувати в обмеженому складі і лише за кількома маршрутами. В низці місць було пошкоджено тролейбусну контактну мережу, але міська рада замовила відповідний дріт, Співробітники комунальних підприємств наразі працюють цілодобово, за словами мера, аби швидко відновити рух громадського транспорту і забезпечити можливість містянам дістатися до середмістя з інших мікрорайонів.

comments powered by HyperComments