Харківським рятувальникам допомогли отримати унікальну пожежну техніку із Нідерландів

Вівторок, 14 березня 2023, 21:23
Обласний гарнізон ДСНС, що ліквідує наслідки ворожих обстрілів, рятуючи людей з пожеж і завалів, отримав шість вантажівок-контейнеровозів виробництва DAF, MAN та Scania, а також пожежний автомобіль аеродромного гасіння Ziegler Komodo.
Харківським рятувальникам допомогли отримати унікальну пожежну техніку із Нідерландів

Пошуки необхідної важкої техніки, якої так не вистачало рятувальниками на початку повномасштабної російської агресії, тривали останніх 10 місяців. Переоснащення ДСНС стало результатом ефективної взаємодії харківських рятувальників з нідерландськими благодійниками BAS World та RENEWI Nederland B.V.  

«Автомобілі з великим обсягом води та вогнегасних речовин були вельми актуальні для Харкова під час ракетних обстрілів Північної Салтівки, — розповідає начальник ГУ ДСНС Харківської області Олександр Волобуєв. — На жаль, небезпека зберігається, тож допомога прийшла дуже вчасно».

Автомобіль Ziegler Komodo (на фото нижче), призначений для гасіння пожеж на аеродромі в умовах війни також може бути задіяний під час ліквідації пожеж на будь-яких об’єктах критичної інфраструктури: від нафтобази або підстанції до багатоквартирних будинків. Машину вдалося знайти у компанії RENEWI у Нідерландах — як завжди, допоміг щасливий випадок.

«Завдяки саме українському менеджеру з компанії BAS World в Нідерландах Олександру Рудаку ми вийшли на їх партнерів з RENEWI, що є одним з найбільших в Голландії переробників сміття, — розповідає один із харківських підприємців, що допоміг з доставкою машин. — Розказали про Харків, про обстріли росіянами домівок цивільного населення. Попросили про допомогу з пожежною машиною. Вони ретельно вислухали і обіцяли подумати».

Незважаючи на те, що аварійно-рятувальний загін спецпризначення в Харківській області досить оперативно підготував необхідні документи, підприємців і рятувальників досить ретельно вивчали. Далі сталось диво: під час спільного скайп-брифінгу присутній на ньому Марк Ден Хартог (Marc den Hartog), генеральний директор голландського офісу Renewі повідомив, що вони хочуть дати на додачу ще… шість вантажних машин-контейнеровозів, якщо харків’яни зможуть організувати і оплатити їх трансфер».

Місцеві підприємці згадують, як під час ракетних обстрілів у квітні 2022 року зрозуміли: маючи сучасну пожежну техніку, загони обласної ДСНС могли б врятувати набагато більше людей.

«Коли Харківська область рік тому опинилась в епіцентрі бойових дій, ми своїми очима бачили щоденну роботу рятувальних загонів, інколи майже у нелюдських умовах. Вони ліквідували наслідки постійний обстрілів, витягували людей із завалів, гасили пожежі тоді, коли над їх головою рвались ракети. Це викликає величезну повагу, як і робота наших військових. Ми вирішили допомогти так, як можемо», — каже керівник одного з агрохолдингів.  

В Харківській обласній військовій адміністрації придбання ГУ ДСНС наразі ніяк не коментують.

comments powered by HyperComments