Череп Гонгадзе: Генпрокуратура підтверджує страшну знахідку

Микола Кузнецов  |  Середа, 29 липня 2009, 12:56
Експертиза виявлених фрагментів черепа, який може належати вбитому журналісту Георгію Гонгадзе, призначена на середу, 29 липня, і може продовжуватися протягом декількох тижнів.
М. Голомша: Чим пошкоджені кістки, сказати складно.

Про це повідомив заступник Генерального прокурора України Микола Голомша

«Слідчі допускають, що це голова, череп Георгія Гонгадзе. Тому зараз ведуться всі роботи для встановлення інших фрагментів кісток черепа і призначена судмедекспертиза. Чим пошкоджені кістки черепа, зараз сказати складно. Для цього будуть експерти, які скажуть, які чинники вплинули на розчленовування кісток черепа», – пояснив він.

В той же час Микола Голомша відзначив, що кісткові фрагменти сильно пошкоджені, оскільки були знайдені в полі.

«Дійсно, це поле, на якому сіють, орють, риють канави», – пояснив він.

Крім того, заступник Генерального прокурора України, відповідаючи на питання про те, чи дійсно Олексій Пукач назвав прізвища замовників вбивства Георгія Гонгадзе, послався на таємницю слідства.

Як повідомлялося раніше, фрагмент черепа, який можливо належить вбитому журналісту Георгію Гонгадзе, був знайдений в тому місці, на яке вказав колишній начальник Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач.
 



Журналіст Георгій Гонгадзе зник в Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в Київській області в лісі був виявлений обезголовлений труп, який, згідно висновків експертів, міг належати журналісту. Тіло до цих пір не передано землі, оскільки матір журналіста Леся Гонгадзе відмовлялася ховати сина, оскільки не була знайдена його голова.

У 2008 році троє колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС України – полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович – були визнані винними в скоєнні вбивства журналіста й засуджені до 12 (Костенко і Попович) і 13 років (Протасов) позбавлення волі.

Колишній начальник Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач тривалий час знаходився в розшуку. Нещодавно він був затриманий в Житомирській області. Замовники вбивства до цих пір не встановлені. Печерський районний суд Києва 23 липня вибрав для Олексія Пукача як запобіжний захід утримання під вартою строком на два місяці.

Мати Георгія завірила, що чекатиме інших розслідувань і судових процесів у справі, а цей суд назвала «очковтирательством громадськості».

Раніше заступник розділу Служби безпеці України Василь Гріцак заявив, що Олексій Пукач визнав свою причетність до вбивства Георгія Гонгадзе, а також назвав замовників цього злочину і розповів, де знаходиться голова вбитого журналіста. За словами ж адвоката Олексія Пукача, затриманий не надавав таких свідчень.
 

comments powered by HyperComments