Соліст групи «Чорнобривці» звинувачує міліцію в побитті

Середа, 21 липня 2010, 16:53
Приїхавши на ділову зустріч, співак навіть не міг припустити чим вона закінчиться.
Стівен Окурут

Стівен Окурут – соліст гурту «Чорнобривці» – мав ділову зустріч на території харківського супермаркету TARGET за адресою проспект Московський, 257.

Під час розмови до них підішли два працівника міліції і, не представившись, не надавши пояснень, почали вимагати посвідчення особи. Коли Стівен на їхню вимогу надав документи, вони забрали їх та наказали прослідувати з ними до відділку.

Приміщення, куди вони привели співака, виявилось на другому поверсі супермаркету. Зайшовши до кімнати, працівники міліції без жодних пояснень чи надання відповідних санкцій почали обшук. В пошуках наркотиків вони заставили Стівена роздягнутися, голосно ображаючи нецензурною лайкою. Після принизливого нишпорення навіть у спідній білизні, нічого не знайшовши (Стів не курить, не вживає ні спиртного, ані наркотиків), почали питати, що він робить у Харкові.

Те, що безпідставний обшук та неправомірні запитання не дали бажаного ефекту, напевно, поставило «представників правопорядку» в глухий кут, то ж вони причепилися до обручки. Коли Стівен сказав, що він одружений і це його власна обручка, міліціонери заявили, що він її вкрав і що зараз будуть «вибивати правду».

Один з них вийшов за двері чатувати, а другий почав бити музиканта гумовим кийком. Коли Стів упав, побиття продовжилося вже ногами. Тортури супроводжувалися брудною, нецензурною лайкою, міліціонер відкрито вигукував, що він расист(!).

Стів від болю почав голосно кричати і це трохи спинило «захисника порядку» – він вийшов запитати у колеги, чи було чутно крики. Отримавши ствердну відповідь, запитав у Стівена, чи хоче він звідси піти, чи оформлювати протокол про затримання. На що Стівен відповів, що наполягає на протоколі. Міліціянти зрештою так і не оформили протоколу; вони віддали музиканту документи, а гроші, вилучені під час обшуку, не повернули, сказавши, що це – компенсація за їхні «послуги».

Після того, як Стівен Окурут вийшов до подруги, яка весь цей час очікувала на нього на першому поверсі, він одразу викликав швидку допомогу і вже в лікарні зняв побої.

Наразі він перебуває у місцевій прокуратурі та надає свідчення.

У міліції звинувачення на адресу охоронців спростовують. Версія правоохоронців така: в 18.25 співробітники ДСО попросили Окурута показати документи, щоб підтвердити, чи законно він перебуває на території України, не розшукує його міліція. Перевірка тривала всього 10-15 хвилин: охоронці з'ясували дані хлопця по комп'ютерній базі і відразу відпустили. У міліції кажуть: підтвердити те, що охоронці не порушували закон, можуть свідки, працівники супермаркету. Вони опитані. Факт побиття чоловіка ніхто з них не підтверджує. А начальник прес-служби обласної міліції Лариса Волкова каже про ще один доказі – відеозапису камер спостереження супермаркету. Протиправних дій стосовно музиканта, за її словами, вони не зафіксували. Волкова припускає, що історія з побиттям соліста групи – PR-хід.

comments powered by HyperComments