У Київському зоопарку продовжують гинути тварини. За один тиждень померли три пінгвіни

Понеділок, 6 вересня 2010, 16:25
Перший з пінгвінів Гумбольдта помер у понеділок, 30 серпня, ще два пінгвіна загинули в суботу, 4 вересня.
зоопарк

Про це повідомила ініціативна група порятунку Київського зоопарку.

За версією фахівців ініціативної групи, смерть настала внаслідок поганих умов утримання, неякісного та недостатнього годування.

Водночас керівництво зоопарку запевнило, що тварини померли від аспергільозу – інфекційного грибкового захворювання, яким були хворі з 2004 року.

Активісти порятунку зоопарку відзначили, що в линьку пінгвіни увійшли худими та послабленими, в результаті вони загинули від вторинних інфекцій.

Линька (зміна пір'я) у пінгвінів Гумбольдта триває близько 40 днів, у цей період вони зовсім не їдять. Перед лінькою пінгвіни повинні накопичити достатньо жиру, тому в них спостерігається передліньковий жор, під час якого птиці споживають риби в півтора рази більше, ніж зазвичай.

При цьому важливо, щоб риба була свіжою і різних видів. Також важливо не турбувати пінгвінів в період линьки, оскільки при стресі "згорає" багато калорій, і птахи швидко втрачають вагу.

Цього разу в зоопарку, незважаючи на те, що пінгвіни не набрали достатньо ваги, їх перевели в інше приміщення з гіршими умовами утримання і санітарним режимом.

У єдиного пінгвіна Гумбольдта, що залишився в Київському зоопарку, майже немає шансів прожити довго без своєї групи. Адже пінгвіни – соціальний вид тварин. Дорослі птахи з року в рік гніздяться в одному і тому ж гнізді з тим же самим партнером.

Кожна самка чудово знає розташування свого гнізда і відрізняє свого пташеня по голосу, кожна пара має свою невелику територію навколо гнізда і добре знає своїх сусідів. Пінгвіни часто влаштовують спільне полювання на великі зграї риб, іноді разом з іншими видами пінгвінів.

Вік загиблих пінгвінів – близько 6-7 років. Тривалість життя в неволі – до 30 років і більше.

Пінгвін Гумбольдта знаходиться на межі зникнення: світова популяція налічує 12000 пар, з яких 8000 гніздиться в Чилі, а 4000 – в Перу.

Увага громадськості до столичного зоопарку прикута після низки смертей тварин, які почалися ще навесні цього року. 27 квітня помер азіатський слон Бой, 25 травня – верблюдиця, 30 травня – самка бізона Вія, 24 червня тут – самка гаяла Туай. А 1 вересня у звіринці помер  шимпанзе на прізвисько Джонні, який лише 26 серпня прибув до зоопарку і до 6 вересня мав перебувати на карантині.

Водночас київська прокуратура не виявила жодних порушень у роботі зоопарку та назвала причиною смерті тварин безглузду випадковість.

comments powered by HyperComments