Український меценат Володимир Сапа продовжує каратися в СІЗО

Роман Коваль  |  Понеділок, 11 жовтня 2010, 16:23
На жаль, призначене засідання Палати у кримінальних справах Апеляційного суду Черкаської області, на якій мало розглядатися питання про зміну запобіжної міри, не відбулося. Володимир Якович Сапа, хворий на бронхіальну астму, продовжує каратися в СІЗО.

У Черкасах арештовано українського мецената, організатора численних патріотичних заходів, члена партії “Наша Україна” Володимира Яковича Сапу. Його звинуватили у співучасті у розкраданні бюджетних коштів, виділених на “Золоту підкову Черкащини”, не давши навіть ознайомитися з актами ревізії, яку проводили без участі директора – особи, що несе матеріальну відповідальність.

Черкаси переповнені чутками, що гроші пішли на розбудову маєтку тодішнього керівника області Олександра Черевка, який, покинувши “Нашу Україну”, подався рятуватися в Партію регіони, ставши радником нинішнього голови Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Тулуба, фахівця з донецького вугілля. Тобто Черевка ніхто не чіпатиме, але хтось має відповісти за розкрадені кошти.

Історичний клуб “Холодний Яр”, якому багато років усіляко допомагав Володимир Сапа, виступив із клопотанням до голови Апеляційного суду Черкаської області В. М. Подороги та до Голови Палати у кримінальних справах Апеляційного суду Черкаської області. Звернення підтримали відомі українські політики, журналісти, письменники і митці.

Крім того, на підтримку Володимира Сапи виступають все нові й нові організації та відомі особистості. Люди прохають, щоб на період слідства українському меценату замінили утримання в СІЗО підпискою про не виїзд. 

За дієвої допомоги Володимира Яковича на Чигиринщині сім років поспіль проводиться міжобласне дитячо-юнацьке спортивно-краєзнавче свято “Холодноярські ігри”, присвячене пам’яті ватажка гайдамацького повстання Максима Залізняка.

У селі Мельники Чигиринського району колектив “Мехбуду” на чолі з Володимиром Сапою побудував пам’ятник холодноярським козакам, які загинули в боротьбі за незалежну Україну, на благодійних засадах відремонтував сільський клуб та школу.

Завдяки Володимирові Сапі у світ вийшло восьме видання знаменитого роману Юрія Горліса-Горського “Холодний Яр”, книги дослідника Національно-визвольних змагань 1920-х років Романа Коваля, краєзнавчий фотопутівник кореспондента газети “Голос України” в Черкаській області Лідії Титаренко, інші популярні видання з історії рідного краю.

До козацького свята Покрови, 9 жовтня 2010 р., в Мельниках було заплановано відкриття пам’ятника письменнику Юрію Горлісу-Горському, спорудженому колективом “Мехбуд”. Ініціював побудову пам’ятника Володимир Сапа. Було б справедливо, щоб і він взяв участь у цих урочистостях.

Головні риси Володимира Яковича – моральність, чесність, непідкупність, доброзичливість. Володимир Сапа завжди відгукувався на прохання громадських організацій, шкільних колективів, музейних працівників, людей мистецтва, духовенства. Це людина, яка віддасть своє і нізащо не привласнить те, що йому не належить. Та все ж варто сподіватися, що у відкритому суді Володимир Сапа зможе довести свою непричетність до порушення закону, які ймовірно вчинили інші люди
 

comments powered by HyperComments