Чотиримісячна дитина померла після планового щеплення

Понеділок, 18 жовтня 2010, 15:52
У селі Верба Дубенського району Рівненської області через три години після планового профілактичного щеплення померла чотиримісячна дитина.
щеплення

За даними видання Рівне вечірнє, чотиримісячний хлопчик помер 12 жовтня.

Як повідомив завідувач епідеміологічним відділом Дубенської санепідемстанції Юрій Муха, відразу після введення дитині вакцини її оглянув лікар, після чого малюк ще півгодини провів у лікарні, після відправився з матір’ю додому.

Вдома дитина заснула, а через деякий час мати виявила, що вона не дихає. Додому прибула швидка допомога, дитині робили штучне дихання, непрямий масаж серця, вкололи адреналін і атропін, але нічого не допомогло, через 40 хвилин реанімації лікарі констатували смерть.

До з’ясування причин події підключилися фахівці з Києва. В ході ретельної перевірки було підтверджено висновок про те, що смерть дитини не пов’язана зі щепленням.

За даними видання, на місці події була створена комісія фахівців у галузі педіатрії та інших напрямків медицини з числа лікарів місцевої та обласної лікарень, комісія вивчила всі обставини, що передували трагедії.

У ході розслідування було встановлено, що хлопчик систематично спостерігався у педіатра та ніяких медичних протипоказань для проведення щеплень не було.

За словами Мухи, щеплення проводили французькою вакциною Пентаксим, термін придатності якої до 2012 року, зберігався і транспортувався препарат згідно до правил інструкції. Препарат комплексний і використовується для імунізації немовлят проти таких небезпечних захворювань як кір, правець, поліомієліт, дифтерія та гемофільна інфекція.

Також Муха додав, що місяць тому дитина прищеплювався вакциною цієї ж серії і ніяких реакцій або ускладнень не спостерігалося. Препаратом прищеплювалися ще вісім дітей, і в жодного не було ускладнень і реакцій на вакцину.

Згідно з результатами патологоанатомічного дослідження, причиною смерті дитини стала механічна асфіксія, а саме дитина захлинувся вмістом шлунку від того, що відригнула їжу, що є природним для цього віку. Також лікарі стверджують, що щеплення не має ніякого відношення до цього нещасного випадку, це, за їхніми словами, лише збіг обставин.

Нагадаємо, у вересні в Донецьку на п’яту добу після щеплення померла 7-місячна дівчинка.

17 серпня 2009 року в лікарні імені Вишневського у Донецьку після зробленого щеплення від дифтерії і правця померла чотиримісячна дитина.

comments powered by HyperComments