Продажна міліція перетворює українські села на феодальні кубла

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 24 січня 2011, 14:34
До редакції видання «Справжня варта» звернулась заступниця голови Харківського культурологічного товариства «Спадщина» Валентина Овод. Мова йде про побиття міліціянтом одинадцятирічного хлопчика і його матері.
Продажна міліція перетворює українські села на феодальні кубла

А трапилося це, за словами пані Валентини, в селі Куряжанка Дергачівського району Харківської області. 23 грудня 2010 року після школи діти вийшли погратися в сніжки. Найсвітліше в Куряжанці біля будинку найбагатшої в селі особи – Мороза Івана Івановича. Під час гри декілька сніжок влучило у двері будинку пана Мороза.

За словами Валентини Овод, діти нічого не розбили, але Іван Мороз вискочив з двора і з матюками погнався за дітьми. Ті розбіглися, хто куди. Тоді Іван Мороз викликав дільничного міліціонера капітана Стороженка Сергія Миколайовича.

Найближче звідти мешкає Святослав Лінчар. Приїхавши на власній машині ще з одним чоловіком у цивільному, Сергій Стороженко переліз через хвіртку і відчинив Івану Морозу. Зайшовши у двір, матері Святослава сказали, що прийшли з обшуком, оскільки є відомості, що вона ховає зброю, а дитину заберуть в колонію.

Мати Святослава чула багато страшних відгуків про «подвиги» Сергія Стороженка, і тому попросила показати ордер на обшук і погукати свідків. Вони ж заявили, що Іван Мороз є депутатом і міліція має право діяти без санкції прокурора та інших узгоджень.

За словами Валентини Овод, мати Святослава швидко зачинила вхідні двері, але капітан міліції Сергій Стороженко їх вибив. Пані Ярослава кинулася в сіни, але не встигла зачинити на засув, тому довелося утримувати двері своїм тілом, упираючись ногами об стіну. У матері Святослава підвищився тиск, і міліціянт вломився до помешкання.

Валентина Овод, розповіла, що Сергій Стороженко бив Ярославу Рисцову (матір Святослава Лінчара) міліцейським ліхтарем по голові. А потім ударив так, що мати дуже закричала. Святослав, який ховався у дворі, вийшов зі схованки і почав благати, щоб її відпустили.

Після цього, за словами Валентини Овод, Іван Мороз схопив хлопця за комір, став його трясти, бити по голові й давати тумаки коліньми по худенькому дитячому тілу (на це є експертиза і висновки лікарів про тілесні ушкодження та зміщення шийних хребців).

«Беріть порося, що завгодно, лише не чіпайте сина» - сказала мати. Сергій Стороженко обдивився помешкання. У матері було трішки більше 400 гривень. Пані Ярослава просила, щоб хоч щось залишили на новий рік. Але міліціянт не погодився. За поросям пообіцяли приїхати пізніше.

Матері Святослава Лінчара погрожували підкинути зброю або наркотики, якщо вона комусь поскаржиться.

Багато односільчан бачили біля двору машину і чули крики. Дехто згодився дати свідчення в суді.

Самі міліціянти заявляють, що нічого не трапилося і то все вигадки, на які свідків взагалі бути не може.

Нині Святослав Лінчар та його мати Ярослава Рисцова потребують матеріальної і медичної допомоги.

Валентина Овод намагається допомогти цій сім’ї, оскільки в Україні вже неодноразово були випадки неправомірних дій міліції. Такий факт пані Валентина розцінює як залякування мирного населення з боку владних чинників, які за нинішньої антинародної влади почувають себе абсолютно безкарними.

comments powered by HyperComments