У Києві сгорів речовий ринок. Підозрюють підпал

Вівторок, 31 травня 2011, 12:47
У понеділок вночі в Києві майже повністю вигорів ринок «Виноградар» – головне місце закупівель жителів не тільки цього мікрорайону, а й Куренівки, Оболоні, Пріорок.
ринок

Двох з чотирьох паліїв нібито вже затримали, і вони визнали свою провину. У мерії кажуть, що причина того, що сталося, швидше за все, – розбірки власників ринків, пише Сегодня.

Як розповідають очевидці, пожежа почалася миттєво. «Загорівся цілий ряд. Видно, чимось облили. Потім вогонь перейшов на гаражний кооператив, де попсував 14 гаражів, а 3 машини згоріли дотла», – розповів охоронець ринку Михайло.

«Згоріла половина речового ринку. Близько 56 точок зі 100. Це був підпал. Але хто це зробив, не знаємо. Нам продовжили оренду до 2031 року, тому логіка паліїв незрозуміла. Будемо вирішувати, як відбудовувати це все. Якщо у людей залишився товар, нехай ставлять намети навколо ринку», – розповів директор ринку «Виноградар» Ігор Кучерук.

Крім точок, згоріла і двоповерхова адміністрація ринку. «Ми побачили, що через паркан перестрибнули 4 людини. У всіх були з собою мішки. Озирнулися, а ззаду цілий ряд палає. Я став викликати пожежників. А інші кинулися наздоганяти їх. Одного впіймали. Другого через годину привела міліція. Вони одразу в усьому зізналися», – розповів охоронець Михайло.

На ринку говорять, що паліям за роботу заплатили $5 тисяч і сказали, щоб за ніч знищили весь ринок. «Хлопці взяли з собою мішки, щоб прикинутися мародерами. Але були й справжні мародери. Коли ринок почав горіти, незважаючи на час, до місця пожежі почали сходитися люди з сусідніх багатоповерхівок. Частина – подивитися, а частина – щоб щось вкрасти. Вони тягли все, що бачили. Двох чоловіків затримали з мішками. Там лежали спідниці, штани, шкарпетки, труси. Все, що встигли витягнути з полум'я», – сказав торговець Андрій.

Правда, офіційно в міліції цього не підтверджують. «За кілька годин до пожежі впіймали одного чоловіка, який, попередньо, вкрав на ринку якісь речі. МНС поки проводить експертизу, чи дійсно це був підпал. Крім того, намагаємося зловити і обчислити декількох грабіжників за описами охоронців. Але стверджувати, що саме вони підпалили ринок, поки передчасно», – сказав заступник начальника ЦОС київській міліції Олександр Радкевич.

Як з'ясувало видання, володіє ринком якесь ТОВ, яке належить 4 людям, в тому числі кримінальному авторитету В'ячеславу П. на прізвисько Фашист, раніше судимому за грабежі і розбій. У 90-х він контролював район Виноградар і ринок, але потім, за чутками, відійшов від справ через загибель сина. Півроку тому у ринку нібито був інший власник, частина підприємства належала його дочці та зятю. Але 6 місяців тому власник раптово помер, і ринок перейшов в управління цього самого ТОВ.

У мерії і в міліції не виключають, що на «Виноградарі» зараз йдуть бої за право власності. «Мабуть, це внутрішні розборки господарів», – сказав заступник голови КМДА Михайло Кучук.

У майбутньому, вважає він, від ринків треба відмовлятися: «Те, що в майбутньому ринків не буде, – це напевно, оскільки вони нікому не платять, їх хтось покриває. Але ми не плануємо все зносити. Частину треба облагородити якимось чином, змусити платити оренду. А ринки біля метро ми знесемо, оскільки люди поспішають, а вони поставили свої ларьки і називають це ринком».

comments powered by HyperComments