Хакери на Черкащині блокують комп’ютери та вимагають гроші з користувачів

Понеділок, 12 вересня 2011, 13:49
Невідомі хакери блокують комп'ютери в місті Тальному Черкаської області.
компьютер

«Другий раз син переустановлює «Віндовс», – поскаржився листоноша Валерій Чамлай. – Прийшов у п'ятницю з роботи, а в комп'ютері – лист. Пишуть, що я займаюся розповсюдженням порнографії і мій комп'ютер заблоковано. Щоб розблокувати треба послати 200 грн на вказаний номер мобільного телефону. Довелося перевстановлювати програму. У суботу знову те саме. Добре, що мій Саша вміє це перевстановлювати. Ті, хто не вміє, платять від 50 до 70 гривень. Мій товариш каже, що уже перевстановив 5 чи 7 комп'ютерів. Думаю, це не хлопчики займаються, а професійний хакер».

На переконання Чамлая, гроші слати не варто, бо все одно комп'ютер лишиться заблокованим.

«Комп'ютерні злочини – це наша тематика, – повідомили у відділенні СБУ в місті Звенигородка. – Ми можемо вирахувати зловмисників. Буквально зараз зустрінемося із потерпілими. За кілька годин знайдемо автора такої розсилки».

У райцентрі Тальне проживає 14 тисяч жителів. Кожна 10 родина має комп'ютер.

«Подібний випадок трапився у Каневі, – кажуть працівники СБУ. – Ми там зробили контрольну закупку програм із вірусом і затримали злочинця».

«Для звичайних користувачів (та й не для звичайних) у кого є інтернет, є спецсервіси від Доктора Веба і Касперського. Просто вводиш туди, що тебе просить вірус (номер телефону й текст повідомлення). Потім тобі показують, що треба ввести, що б вірус пропав. Це легкий метод. Складний довго і нецікаво розказувати. Після того як вислав гроші на необхідний номер, тобі висилають код, який вводиш і все», – розповів системний адміністратор Микола Єременко.

comments powered by HyperComments