Хто і навіщо «мінував» Харків у травні

П'ятниця, 1 червня 2012, 13:32
Після квітневих вибухів в Дніпропетровську Харків буквально захлеснула хвиля неправдивих дзвінків про бомби в метро, ​​на заводах і навіть в аеропорту. Спецпродразделенія буквально через день виїжджають в людні місця, щоб шукати вибухівку.
замінування

Як розповіли в прес-службі облУВС, в травні виїжджати за такими дзвінками довелося сім разів, до цього помилкові дзвінки надходили не частіше двох разів на місяць. Благо, жоден з випадків не підтвердився і, прочесавши територію, вибухотехніки і кінологи не виявили жодного підозрілого предмета. «Сегодня» з'ясувала, хто і навіщо мінує місто.

Серія неправдивих замінувань на Харківщині стартувала 6 травня з райцентру Валки, де «замінували» будівлю автовокзалу. «Туди одразу ж прибули правоохоронці. Людей із приміщення евакуювали, територію обстежили, але вибухівку не виявили. Зате по гарячих слідах знайшли того, хто телефонував», – розповідає начальник Центру громадських зв'язків облУВС Наталія Захарова. Ним виявився 24-річний безробітний інвалід третьої групи. Свій вчинок хлопець пояснив бажанням просто пожартувати.

Хотів похуліганити і 41-річний безробітний харків'янин, який повідомив в День Перемоги про бомбу в супермаркеті. Поганий приклад наслідували й двоє школярів, які повідомили про бомбу в будівлі цирку і Південного вокзалу.

Однак психологи запевняють, що справа не в жартах, а в нестачі уваги. «У цих людей напевно є нереалізовані амбіції, бажання виділитися, але це у них не виходить. Повідомляючи про мінування, вони намагаються відчути свою владу і значимість. Те, що вони безробітні, тільки підтверджує наявність нереалізованих амбіцій, – говорить психолог Ірина Шевченко. – А ось підлітки таким нехитрим способом бажають виділитися, щоб привернути увагу батьків, однолітків або дівчинки, яка сподобалася».

Недарма відома прислів'я говорить: «Шукайте жінку». Вона найбільш точно підходить у випадку з мінуванням аеропорту. «35-річний чоловік сказав, що повідомив про бомбу в будівлі повітряного вокзалу тому, що посварився зі своєю коханою», – розповідає Наталія Захарова. «У загостреному емоційному стану його мозок видав ідею саме таким способом привернути до себе увагу коханої», – пояснює вчинок чоловіка Ірина Шевченко.

А ось 65-річний пенсіонер, навпаки, хотів допомогти суспільству і повідомив про бомбу на станції метро «Історичний музей». «Він розповів нам, що інформацію про вибухівку в метро підслухав у розмові перехожих», – каже Захарова.

Астрологи не бачать нічого незвичайного в почастішавших  дзвінках. «Якщо подивитися гороскоп Україні, ми побачимо, що через положення планет в нашій галактиці всі події, які відбуваються в травні, мають невизначений, помилковий і дуже напружений характер, звідси і хибні дзвінки про замінування. Подібне напруга спаде лише після 7 липня, але хвиля дзвінків пройшла, і подібних повідомлень, швидше за все, не буде», – розповіла голова Харківської ліги астрологів Лариса Гресь.

До речі, крім штрафу за помилковий виклик, який може досягати 17 000 грн, і обмеження волі на 5 років, лжемінери оплачують ще і виїзд всіх спецслужб, який оцінюють у кілька тисяч гривень. Компанії також можуть перекласти збитки через простій, пов'язаний із  дзвінком, на їхні плечі.

comments powered by HyperComments