На опозиційному мітингу в Черкасах скалічили правозахисника

Понеділок, 8 квітня 2013, 11:00
6 квітня в Черкасах під час опозиційної акції «Черкащина – настав час діяти» адвокату-правозахиснику Віктору Смалію провокатори зламали щелепу та вибили зуби. З мітингу його забрала «швидка». Адвокат перебуває під наглядом лікарів.
вікторр смалій

На Віктора Смалія перед початком акції накинулись молодики у футболках з написами «Бий жида» коли він зробив їм зауваження, що вони порушують закон і розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Чоловіка від подальшого побиття врятували учасники акції, які витягли його з-під ніг провокаторів. Прийти до тями Смалію допомогли народний депутат Леся Оробець та голова обласного ревкому Максим Поляков. Учасники акції кажуть, що провокатори прийшли аби зірвати захід.

«Я стояв неподалік від сцени. Один з чоловіків підійшов до мене та запитав чи я від Ігоря. Схоже, що він переплутав мене з кимось. Він сказав, що «сейчас начнется». Цей чоловік припідняв полу куртки і я побачив на ньому футболку з антисемітським закликом . Окрім того, в руках в нього були яйця, очевидно для того, щоб закидати ними сцену, де стояли народні депутати, – розповів Віктор Смалій. – Я звернувся за допомогою до правоохоронців, які стояли біля сцени, але це виявилось безрезультатним».

Правозахисник розповів, як міліція мовчки спостерігала за свавіллям.

«Нам сказали просто стояти та спостерігати», – відповів мені один з міліціонерів. Коли я повернувся назад, три десятки молодих людей вже встигли вдягнути футболки з провокативними закликами. Я сказав їм, що подібні висловлювання є недопустимими і розпалюють міжнаціональну ворожнечу. У відповідь отримав кілька ударів в обличчя. Від ударів я впав на землю. Там мене били ногами доки я не втратив свідомість. Міліціонери відмовились викликати «швидку», вони навіть не захотіли показати свої посвідчення», – розповів він.

Під час зіткнення чоловік отримав серйозні ушкодження, проте і в лікарні йому не хотіли надавати належної допомоги.

«Лікарі встановили, що в мене закрита черепно-мозкова травма та перелом верхньої щелепи. У мене розірвана губа, але мені її так і не зашили. Сказали, що в них немає ниток. Я поїхав до іншої лікарні – така ж ситуація. Лікарі пояснили, що їм надійшла вказівка не видавати мені ніяких довідок та лікарняних. Мало того, міліція не хотіла приймати від мене заяву про виникнення кримінального правопорушення. Щоб вони відреагували, мені довелось зв'язуватись з УВД через міністерство», – додав Смалій.

Зараз Віктор Смалій перебуває вдома. Сьогодні він планує продовжити лікування в столичній лікарні.

comments powered by HyperComments