Українським чиновникам-корупціонерам вперше наділи спеціальні браслети для арештантів

Вівторок, 14 травня 2013, 12:32
В Україні у відповідності з новим КПК почали застосовувати електронні браслети для безпечних заарештованих, які перебувають під домашнім арештом.
браслет для арестанта

Дію браслетів ізраїльського виробництва, яких закупили 527 штук, вже протестували на двох сумчанах, проти яких Ковпаківський райсуд порушив кримінальні справи за статтями «шахрайство» і «отримання хабара».

«Один з браслетів приміряла сумчанка Ірина Завальна. Її звинувачують у шахрайстві. Поки велося слідство, вона перебувала вдома з браслетом і не мала права залишати межі своєї квартири. Завальна тестувала прилад недовго – незабаром розслідування закінчили, і суд залишив її на підписці про невиїзд. Ще у нас до браслету звикає колишній начальник державної виконавчої служби в Сумах Сергій П'ятниця», – розповів заступник прокурора міста Сергій Маслюк.

Для останнього власне прізвище виявилося фатальним: його затримали в п'ятницю 5 квітня за підозрою в отриманні хабара.

«Місце перебування Сергія щомиті фіксується. Браслет йому прикріпили на ногу, сигнал передається на монітор до міськвідділу міліції – на плані квартири П'ятниці  точкою, яка світиться, позначається його місце перебування. Якщо він вийде за межі квартири, то електроніку можуть замінити на звичайні наручники і посадити його до ізолятору», – зазначив адвокат Олег Люшенко.

У теорії браслети можна налаштувати і так, щоб людина могла пересуватися в межах свого міста. Тобто, поки ведеться справа, підозрюваному можуть дозволити ходити на роботу або гуляти з дітьми. Єдина умова: приходити додому не пізніше встановленого часу. Але поки правоохоронці не довіряють новим технологіям.

Дружина підозрюваного Наталя каже, що правоохоронці поки не дуже довіряють новій технології та чергують під під'їздом.

Втім, сам Сергій П'ятниця не скаржиться на прилад, адже краще бути в колі сім'ї, ніж в СІЗО.

Досвід сумчан буде аналізувати МВС. Поки міліція встановлює в регіонах обладнання, що приймає сигнал з браслета.

comments powered by HyperComments