ДФС підбила підсумки боротьби з контрабандою. Топові затримання на митницях за 2016 рік

П'ятниця, 20 січня 2017, 19:12
У ДФС представили першу частину зведеного рейтингу порушень митних правил, які виявили на різних митницях протягом 2016 року
ДФС підбила підсумки боротьби з контрабандою. Топові затримання на митницях за 2016 рік

Чай з монет

Можливо ви - не п’єте, а от громадянин Ізраїлю - так, тому  намагався вивезти з України п’ять монет у пакетиках з чаєм.

Спробу вивезення монет попередили дніпропетровські митники на  митному посту «Аеропорт». Під час проведення огляду ручної поклажі громадянина Ізраїлю, через рентген-апарат митників зацікавила дорожня сумка пасажира.

Багаж відправили до поглибленого митного огляду під час якого серед особистих речей митники звернули увагу на картонну  фірмової упаковки пакетиків з чаєм. Оскільки чайні пакетики цієї марки розфасовані в індивідуальну упаковку із фольги, саме в  них замість пакетиків з чаєм порушник вирішив сховати п’ять монет. За попередніми висновками монети карбування періоду ХVІІІ-поч.ХХ ст. і можуть становити культурну та історичну цінність.

На теперішній час слідчим відділом УСБУ у Дніпропетровській області порушено справу за ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України, у справі триває досудове слідство.

Сигарети як фломастери

А ось «хитрун» який видавав  понад 5 млн. сигаретних фільтрів  за стрижні фломастерів певно вирішив, що може.

Певно  наш співвітчизник вирішив, що херсонські митники не зможуть відрізнити фільтри від фломастерів, а тому, коли прибув до митного поста «Херсон-центральний», подав документи, за якими він перевозив стрижні до фільтрів. Однак при поглибленому огляді митники у вантажному відділенні транспортного засобу херсонські митники знайшли та вилучили 5,1 млн. штук сигаретних фільтрів з вкрапленнями активованого вугілля та 240 тис. штук сигаретних фільтрів відповідно до наявного маркування.

Зазначені дії мають ознаки правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України. На громадянина України складено протокол про порушення митних правил, товар вилучено.

Їздити на марихуані

Виявляється, що можна. Принаймні так собі вирішив наш співвітчизник, коли нафарширував свою автомобільну запаску та обшивку авто більш ніж 3-ма кілограмами марихуани.

Проте певно не розрахував, що у житомирських митників є надійний чотирилапий помічник Лів, повз увагу якого, жодні наркотики так просто не провезеш.

Марихуану громадянин України вирішив взяти з собою в дорогу подорожуючи до Білорусі на своєму авто через митний пост «Північний». Проте під час проходження митного контролю, до речі громадянин обрав «зелений коридор» заявивши тим самим, що заборонених речей о переміщення не має, спрацювала службова собака митників. Тому житомирські митники вирішили більш детально оглянути салон та багажник авто. І не помилились: в багажному відділенні у запасному колесі по всьому діаметрі виявлено паперовий пакет з марихуаною, а при подальшому огляді за участю службової собаки на задньому пасажирському сидінні за обшивкою виявлено ще і поліетиленовий пакет з пазовим замком в якому також знаходилась марихуана.

За вказаним фактом працівниками Житомирської митниці ДФС був складений протокол про порушення митних правил за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. І марихуану і автівку, за допомогою якої здійснювалось переміщення наркотиків у громадянина України вилучили.

Пересилати гроші в посилках

Можна! АЛЕ потрібно знати ось що: в міжнародних поштових та експрес-відправленнях дозволяється пересилати кошти виключно з оголошеною цінністю.

А от австралієць, який  вирішив надіслати в міжнародному експрес-відправленні 250 євро з явними ознаками приховування «забув» вказати їх у документах, і вирішив їх обережно приховати у коробочці з-під парфумів.  А отже він порушив порядок переміщення грошей і банківських металів через митний кордон України резидентами і нерезидентами.

Незадекларовані купюри, 5 банкнот номіналом по 50 євро, виявили запорізькі митники під час проведення митного огляду міжнародного експрес-відправлення серед звичайного сувенірного краму,  яке надходило на адресу одного з наших співвітчизників.

За даним фактом Запорізькою митницею ДФС у відношенні громадянина-нерезидента заведено справу про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 483 Митного кодексу України.

Дана санкція передбачає конфіскацію в дохід держави предметів правопорушення та накладення на правопорушника штрафу у розмірі 100% їх вартості.

Чи можна переміщувати ліки через кордон?

І знову запорізькі митники вам скажуть так, АЛЕ за умови, яка говорить, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 № 458 "Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування" громадяни можуть ввозити на митну територію України лікарські засоби в таких обсягах:

- у кількості, що не перевищує п'яти упаковок кожного найменування на одну особу (крім лікарських засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини);

- у кількості, що не перевищує зазначену в наявному в особи рецепті на такий лікарський засіб, виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

А от певно громадянин Китаю про це не знав чи проігнорував наші митні правила перетину кордону, тому що намагався ввезти до України майже тисячу упаковок лікарського препарату "BicyclolTablets", попередньою вартістю 790 тис. грн.

Пігулки виявили під час проведення митного контролю речей та багажу пасажирів авіарейсу сполученням "Стамбул-Запоріжжя" у громадянина Китаю, який самостійно обрав для проходження митного контролю "зелений коридор", де митний контроль здійснюється у спрощеному порядку без заповнення митної декларації, тим самим заявляючи, що жодних заборонених товарів, чи товарів понад встановлену норму не переміщують. Упаковки з таблетками знаходились у картонній коробці без ознак приховування. Дозвільні документи та медичні довідки про використання даного препарату у громадянина були відсутні.

За даним фактом Запорізькою митницею ДФС у його відношенні заведено справу про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 471 Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучено митницею. Санкція цієї статті передбачає накладення на порушника штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів правопорушення.

comments powered by HyperComments