Одоробло №2: у Харкові знесуть «гараж» височиною в дев'ять поверхів

Середа, 15 листопада 2017, 23:54
Дев'ятиповерхову будівлю, котру власник досі намається видати за гараж, вирішено знести.
Одоробло №2: у Харкові знесуть «гараж» височиною в дев'ять поверхів

Суд зобов'язав власника дев'ятиповерховго одоробла на Полтавському шляху привести місцевість у первісний вигляд, повідомляє «Справжня варта».

Суть справи така. Навесні 2015 року до обласної прокуратури надійшла інформація про незаконне зведення 9-поверхового будинку в одному із дворів Харкова.На місці одноповерхового цегляного гаража його власник-підприємець звів спочатку 3-поверхову нежитлову будівлю і узаконив її. Потім, не маючи жодних дозвільних документів на виконання будівельних робіт і ніякої проектної документації, він добудував т.зв. «гараж» до 9-ти поверхів. Причому, без урахування потужностей інженерних комунікацій – водопроводу, електромереж etc.

Відтак у грудні 2015 року прокуратура скерувала до суду позов щодо приведення будівлі в попередній стан, тобто, знести шість зайвих поверхів. Вимоги були підтримані як судом першої інстанції (02.11.2016), так і апеляційним господарським судом (25.07.2017).

Оскільки «забудовник» ухилився від виконання рішення суду, в жовтні 2017 року прокуратура розпочала кримінальне провадження (невиконання рішення суду, максимальна санкція – 3 роки позбавлення волі).

Проте, власник гаража, аби не зносити незаконно надбудовані поверхи, подарував третій особі половину нежитлової будівлі на перших трьох поверхах. У зв'язку з цим прокуратура направила в Жовтневий районний суд Харкова позов про визнання договору дарування недійсним.

За висновком судової будівельно-технічної експертизи, самобуд не відповідає ніяким вимогам архітектурно-будівельних, протипожежних, санітарних та технічних норм. Більш того, через незадовільний технічний стан будівлі небезпечно як для людей, так і для споруд, розташованих поруч, повідомили в прес-службі обласної прокуратури.

Рішення суду: підприємець, який самовільно звів на місці гаража багатоповерхівку, повинен знести незаконні поверхи.

Крім того, за фактом самовільного будівництва на самозайняій ділянці землі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.3 ст.197-1 КК України.

comments powered by HyperComments