У Харкові викрили цілу мережу центрів псевдолікування наркоманів /ФОТО, ВІДЕО

Вівторок, 6 березня 2018, 22:46
СБУ в Харкові припинила діяльність мережі псевдореабілітацінйіх центрів.
У Харкові викрили цілу мережу центрів псевдолікування наркоманів /ФОТО, ВІДЕО

Як повідомив керівник прес-центру управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, в операції брали участь співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіціей і під процесуальним керівництвом прокуратури. Під час спецоперації правоохоронці припинили незаконну діяльність п'яти центрів, в яких містилося 230 осіб з залежністю.

Правоохоронці встановили, що організували протиправний бізнес начебто проповідники однієї з релігійних організацій харизматичного напряму. Вони обманом заманювали в «клініки» нарко- та алкозалежних громадян.

Ділки обіцяли хворим або їхнім родичам повноцінне лікування і всебічну психологічну допомогу. Перевірка зафіксувала, що центри не мали штату лікарів і ніяких дозвільних документів в сфері охорони здоров'я. Після отримання передоплати за «лікування» організатори розміщували пацієнтів в орендованих великих приватних будинках, де примусово утримували до закінчення терміну проходження курсу нібито реабілітації.

В реальності ніякого лікування не було. Вся «допомога» полягала в постійних молитвах і здійсненні сумнівних релігійних обрядів.

У кімнатах площею 9-10 м² в антисанітарних умовах містилися по вісім хворих (а серед пацієнтів були люди з важкими захворюваннями, зокрема з гепатитом, туберкульозом, ВІЛ), вікна приміщень були обладнані гратами. Під час перебування в центрах у пацієнтів відбирали мобільні пристрої, поодинокі дзвінки родичам дозволялися виключно у присутності інструкторів центру, а вихід за межі будинку суворо заборонявся. За найменші провини або спробу втечі хворих били і утримували в підвалі.

Оперативники спецслужби встановили, що вартість «лікування» в центрі визначалася організаторами залежно від платоспроможності родичів і становила від 3000 до 8000 гривень на місяць. Насправді ж на утримання витрачалися мінімальні суми. Решту організатори ділили між собою.

Досудове розслідування проводиться по ст. 146 і ст. 126 Кримінального кодексу України. Слідство триває.

comments powered by HyperComments