«Це тільки початок»: в Україні влаштували масову облаву на організаторів договірних матчів /ВІДЕО

Яша Томський  |  Вівторок, 22 травня 2018, 21:14
Серед фігурантів справи є й харківський клуб.
«Це тільки початок»: в Україні влаштували масову облаву на організаторів договірних матчів /ВІДЕО

22 травня по всій території України правоохоронці влаштували масову облаву на організаторів договірних футбольних матчів. Правоохоронні органи провели понад 50 обшуків у дев'яти областях. За інформацією слідства, мова йде про п'ять злочинних організованих груп. Під підозрою в організації договірних матчів гравці, тренери, арбітри, президенти клубів. Фігурує і ФК «Геліос».

«Спецоперація тривала більше року. Були встановлені особи, причетні до організації договірних матчів. Починаючи з вищих дивізіонів Прем'єр-ліги і до юніорських команд, – розповів глава Національної поліції України Сергій Князєв. – За нашою інформацією, таких договірних футбольних матчів мінімум 50, а може більше, в незаконних домовленостях брали участь більше трьох десятків клубів, функціонерів клубів».

Організатори підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 4 статті 368/3, частини 1 статті 369/3 Кримінального кодексу України.

«Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності будуть притягнуті не тільки гравці, але і організатори, функціонери системи», – пообіцяв Сергій Князєв.

Організація договірних матчів приносила учасникам злочинного бізнесу надзвичайні прибутки, у грі на тоталізаторі зловмисники заробляли до $5 мільйонів на рік.

За даними прес-центру МВС України, в корупційних схемах використовувався підкуп гравців, арбітрів, власників клубів, залякування і погрози. Суми винагород за перемогу в матчі або нічию коливалися від 30 до 100 тисяч гривень.

«Наприклад, представник ПФК «Суми» запропонував арбітру 30 тисяч гривень за нічию і 100 тисяч гривень за перемогу клубу в матчі «Суми» – «Волинь». Надалі цей клуб став переможцем, а арбітр отримав обіцяну винагороду. Зустріч відбулася в закладі громадського харчування наступного дня після футбольного матчу, під час якої представник футбольного клубу передав арбітру $3900 неправомірної вигоди», – розповів глава МВС Арсен Аваков.

Задокументована протиправна діяльність і представників МФК «Миколаїв». У цьому випадку за перемогу в матчі «Миколаїв» – «Геліос» (Харків) арбітру було перераховано на картковий рахунок 50 тисяч гривень.

Загалом задукоментовано 57 епізодів злочинів, до яких причетні більш ніж 328 осіб. ЗМІ повідомили, що обшуки проходили, зокрема, у головного тренера «Миколаєва» Руслана Забранського, а також арбітрів Євгена Арановського, Віктора Арановського, Олександра Павлюка і Олександра Сахна. Затриманий арбітр Першої ліги Олександр Солов'ян. Його нібито вивели в наручниках з Будинку футболу.

«Це тільки початок», – так прокоментували дії правоохоронців президент ФФУ Андрій Павелко та віце-президент ФФУ і глава спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

«Сподіваюся, що це буде не тільки адміністративний штраф. Будемо покращувати закон. Щоб інкримінувати ці злочини як більш важкі», – сказав Андрій Павелко.

«Ми вирішили розібратися. Щоб не було, як раніше, коли справи в стінах ФФУ губилися. Я розумію, що система будувалася десятиліттями. Упевнений, що ця операція – лише початок», – сказав Назар Холодницький.

comments powered by HyperComments