«Кримінальний топчик»: у Харкові склали рейтинг порушень

Вівторок, 8 червня 2021, 18:01
Морський кортик, старовинна ікона, ваза з монетами та марихуана в пакеті з під кави – слобожанські митники назбирали цікавої контрабанди.
«Кримінальний топчик»: у Харкові склали рейтинг порушень

 Розпочався останній місяць весни виявленням незаконної спроби переміщення  до України  морського кортика з маркуванням «Булат 1983» в пункті пропуску «Гоптівка» Слобожанської митниці Держмитслужби. Власником зброї виявився 60-річний громадянин РФ, який  заховав кортик у сумку з особистими речами.
Згідно законодавства України, предмети з ознаками холодної зброї обмежені до переміщення і підлягають обов’язковому письмовому декларуванню. Крім того, особи, які переміщують через митний кордон України холодну зброю, повинні мати при собі та пред’явити для митного контролю відповідні дозволи, видані МВС України. У росіянина такого документу не було.

Далі слобожанські митники попередили відразу декілька випадків незаконного вивезення культурних цінностей з України. А саме, ікони Серафіма Саровського, старовинної вази з монетами та медалі. До речі, монети винахідливий «мандрівник» сховав у велику бляшанку з під вітамінів — драже, а вазу, з інкрустацією 15 каміннями, заховав у валізу під одяг.  А ось ікону -  дерев’яну дошку в окладі з металу з написом «Св.Пр.СерафимъСаровскій.Чуд» було виявлено під картонними коробами, як переміщував громадянин. Предмети, з ознаками культурних цінностей вилучено, а їх вартість встановить експертиза.

В «гарячий» топ потрапив і випадок з виявленням у пакеті з під кави марихуани. Громадянка РФ, прямуючи з України до РФ через м/п «Щербаківка» смугою руху «піша хода», приховала від митного контролю травичку вагою майже 100 гр у пакунок з під кави та в такий спосіб намагалася незаконно перемістити його через митний кордон України. Результат такої події передбачуваний - речовину вилучено, а у відношенні громадянки складено протокол.

Заслуговує на увагу  випадок з повітряним фільтром в автомобілі — як схованка для забороненої речовини. В пункті пропуску «Гоптівка» під час здійснення митного контролю автомобіля, під керуванням громадянина України, співробітниками митниці виявлено у салоні авто паперовий згорток з речовиною білого кольору. Згорток було сховано у повітряному фільтрі, який знаходився спереду зі сторони пасажира.

comments powered by HyperComments