"Південмаш" може відкрити виробництво тракторів у Таджикистані

Понеділок, 19 грудня 2011, 15:58
Дніпропетровський "Південмаш" домовляється про відкриття виробництва в Таджикистані. Президент цієї країни в п'ятницю дав доручення розглянути можливість організації складання тракторів Південного машинобудівного заводу в Душанбе.
"Південмаш" може відкрити виробництво тракторів у  Таджикистані

"Південмаш" давно намагається вийти на ринки Центральньої Азії - в останній раз в переговорах його обійшов Мінський тракторний завод, який відкрив своє складальне виробництво в Казахстані.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон за підсумками п'ятничного візиту на Південний машинобудівний завод ім. Макарова доручив своєму профільному міністерству розглянути можливість організації виробництва українських тракторів у Душанбе, повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної державної адміністрації (ОДА). Складання тракторів у Таджикистані дозволить обійти мита на їх імпорт і таким чином знизити вартість для внутрішнього ринку, пояснюють в ОДА.

Заступник генерального директора з комерційних питань "Південмашу" Віктор Гармаш розповів, що підприємство вже має досвід налагодження спільного виробництва тракторів за кордоном - в Бангладеші та Єгипті. За його словами, зараз також ведуться переговори з Росією. "Організація виробництва в Душанбе дозволить нам вийти не тільки на внутрішній ринок Таджикистану, але і на сусідні - Афганістану, Пакистану, Ірану", - вважає пан Гармаш. За його оцінками, це дозволить "Південмашу" наростити експорт тракторів до 3-5 тис. одиниць на рік.

На "Південмаші" налагоджено серійне виробництво тракторів марки ЮМЗ потужністю до 80-100 к.с. Згідно з даними підприємства, потужності "Південмашу" дозволяють щорічно виробляти до 60 тис. тракторів, але в 2011 році буде виготовлено всього близько 500 одиниць. Основною причиною такої малої виробництва, на думку Віктора Гармаша, є неконкурентоспроможність порівняно з виробниками з Білорусії та Китаю. "На відміну від України, той же Мінський тракторний завод і китайські виробники активно користуються держпідтримкою", - зазначив він.

 Раніше "Південмаш" вже намагався вийти на ринок тракторів Середньої Азії. Наприкінці 2008 року підприємство вело переговори з Казахстаном про можливість створення СП. У рамках співпраці передбачалося, що підприємство буде поставляти в Казахстан машинокомплекти для великовузлового складання, а колеса і акумулятори будуть казахського виробництва. Але тоді "Південмаш" обійшов Мінський тракторний завод, першим відкривши складальне виробництво в Казахстані потужністю до 5 тис. одиниць на рік.

Директор консалтингової компанії "ПроАгро" Микола Верницький вважає, що без держпідтримки вихід "Південмашу" на ринок Таджикистану приречений. "В українського машинобудування немає іншого майбутнього, крім залучення іноземних інвестицій, віддаючи частку в підприємствах. Технологічні розробки, які використовуються в Україну, залишилися далеко позаду тих, які застосовуються в розвинених країнах", - говорить він.

comments powered by HyperComments