Громадські рейди покупців по супермаркетах — тепер і в Дніпропетровську

Вівторок, 14 лютого 2012, 12:41
Нагадаємо: містами України прокотилася хвиля своєрідного протесту покупців проти неякісних товарів у магазинах. Самоорганізованими групами люди перевіряють якість, термін придатності товарів, наявність різноманітних сертифікатів та документів. Те, що мусять виконувати органи контролю.
Громадські рейди покупців по супермаркетах — тепер і в Дніпропетровську

Ці люди — знайшли один одного на міських форумах. Їм набридли прострочені, зіпсовані та неякісні товари у супермаркетах. І тепер — вони вирішили влаштувати своєрідний рейд найбільшими торговельними мережами у Дніпропетровську.

У першому ж магазині охорона невдоволена камерами та фотоапаратами у покупців. І хоча явно зіпсованих продуктів, окрім обвітреної у пошкодженій упаковці курки, знайти не вдалося, адміністрація викликає міліцію та охоронну фірму. Ті — не зважають на жодні посилання на Конституцію та закони України, згідно з якими в громадських місцях зйомка дозволена.

Тепер вирушаємо до іншого супермаркету просто в центрі міста. Тут — із термінами придатності наче все гаразд. Але на безлічі товарів, фасованих у магазині, немає кінцевої дати реалізації. Сертифікати, щоправда, видають за першою вимогою. Подекуди трапляються зіпсовані упаковки. А от і полиці із м’ясом. Неприємний запах відчувається ще з іншого відділу. Виявляється, оцю вирізку мали прибрати ще декілька годин тому. А вона й досі тут. Чемний продавець визнає правоту активістів і згрібає цілий візочок м’яса на утилізацію.

Схожі перевірки очікували цього дня ще два великі магазини. І хоча відверто запліснявілих продуктів побачити не вдалося, дрібна халатність зутрічалася скрізь. Активісти кажуть: покупці здебільшого вірять у добросовісність магазинів і беруть продукти з полиць, не дивлячись на етикетки. У супермаркетах цією довірливістю успішно користуються. Збуваючи непотріб. На відміну від державних контролерів, учасники цього рейду не можуть покарати власників магазинів за порушення. І не впевнені, що зіпсований товар не повернуть на полицю. Але — мають право на безкінечні самовільні перевірки.

comments powered by HyperComments