У Дніпропетровську видадуть перший довідник про дисидентів краю

П'ятниця, 24 лютого 2012, 09:11
У Дніпропетровську видадуть перший довідник про дисидентів краю, повідомила сьогодні на прес-конференції одна із ініціаторів, завідувачка відділу краєзнавства Дніпропетровської обласної наукової бібліотеки Ірина Голуб.
У Дніпропетровську видадуть перший довідник про дисидентів краю

 За її словами, які наводить кореспондентка "Радіо Свобода", довідник має містити не менш як 60 імен дисидентів Придніпров’я, серед яких і письменники, і наукові та релігійні діячі. Як зазначила краєзнавець, таке видання наразі дуже потрібне, адже інтерес до особистостей дисидентів зростає.

 «В останні роки на Дніпропетровщині зріс інтерес до історії дисидентського руху, і Дніпропетровська обласна наукова бібліотека намагається всіляко його підтримувати. На жаль, про цей період історії у нас мало інформації. У нас практично нічого не публікувалося, все виходило за кордоном, видавалося діаспорою», – сказала вона.

 Водночас старший науковий співробітник музею «Літературне Придніпров’я» Світлана Мартинова розповіла, що дисидентський рух на Дніпропетровщині мало досліджений, адже довгий час – упродовж майже 30 років – Дніпропетровськ через своє ракетно-космічне виробництво був закритим містом.

 «Інакомислення в такому місті каралося ще суворіше, ніж в інших. Дисидентство на Дніпропетровщині в першу чергу пов’язане з ім’ям поета Івана Сокульського, який провів у таборах понад 13 років. Відомі й інші імена – Володимира Сіренка, Миколи Сарми, Раїси Лиші тощо», – сказала науковець.

 2008 року дніпропетровські музейники презентували виставку про історію дисидентського руху в регіоні. Вона була приурочена до 70-річчя з дня народження поета та правозахисника Василя Стуса.

comments powered by HyperComments